Curry z zieloną fasolką / Green beans curry.

 Curry, danie czy też po prostu sposób przyrządzenia danej potrawy, który korzeniami sięga do Indii. Dlaczego „curry„? Nazwa pochodzi od tamilskiego słowa kari, czyli „sos”. Curry to po prostu warzywa, ser, ryby, mięso i/lub inne składniki dania głównego w sosie. [1] Możemy spotkać się z wieloma odmianami curry, różnicę stanowią przede wszystkim przyprawy. Ja najczęściej używam ulubioną mieszanką garam masala, dzięki temu tworząc curry masala. Oczywiście przyprawy najlepiej ucierać na świeżo w moździerzu, ale jak to w dzisiejszych czasach bywa – możecie znaleźć gotowe mieszanki w ogólnodostępnych sklepach, supermarketach itp. Smak, wybór przypraw i dodatków zależy od Waszych upodobań, jedni wolą bardziej ostre, drudzy delikatniejsze, ktoś uwielbia curry warzywne, a zaś inna osoba woli dodać jeszcze tofu, orzechy i inne dodatki. Moje ulubione curry to zdecydowanie te pełne warzyw, często też z orzechową nutą, ale nie zawsze.

curry_z_fasolką_2
Na blogu znajdziecie już kilka pomysłów na curry, a dziś mam przyjemność zaproponować Wam kolejny. Tym razem, przygotowałam je z zieloną fasolką, pieczarkami i czerwoną papryką. Dodałam dużą ilość kurkumy, a smak wzbogaciłam gęstym, tłustym mleczkiem kokosowym. Tak jak pisałam wyżej, nie zabrakło w tym daniu garam masala. Aby dodać kontrastu całości, curry podałam wraz słodkim ziemniakiem, a dokładniej – z puree z batata. Tak proste, a w połączeniu z curry wyjątkowe.

curry_z_fasolką_4

curry z zieloną fasolką, pieczarkami i czerwoną papryką podane z batatowym puree
green beans, mushrooms and red paprika curry served with sweet potato puree

Składniki (2-3 porcje):

  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • garść mrożonej zielonej fasolki
  • 2 średnie czerwone papryki
  • ok. 10 brązowych pieczarek
  • pieprz czarny
  • sól Himalajska
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka garam masala
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • opcjonalnie: szczypta ostrej papryki
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
Cebulę oraz czosnek posiekać drobno i podsmażyć (najlepiej z olejem kokosowym) lub poddusić na wodzie. W tym czasie pokroić w kostkę paprykę oraz w plastry – pieczarki. Dodać na patelnię i smażyć ok. 5 min. W tym czasie można po kolei doprawiać danie, dodając wszystkie przyprawy oraz fasolkę. Na koniec dolać wodę oraz mleczko kokosowe i dusić do zredukowania ilości wody, aż curry stanie się gęstsze. Podawać z ryżem/kaszą/warzywami/sałatką/chlebkiem naan czy po prostu z warzywnym puree, tak jak ja wybrałam słodkiego ziemniaka. Można posypać też podprażonymi nerkowcami czy po prostu pestkami dyni/słonecznikiem itp. Smacznego!

curry_z_fasolką
In English
Ingredients (2-3 serves):
  • 2 smal red onions
  • 2 cloves of garlic
  • bunch of green beans
  • 2 medium size red paprikas
  • about 10 brown mushrooms
  • black pepper
  • Himalayan salt
  • tsp of ground cumin
  • tsp of ground corainder
  • tsp of garam masala
  • 1-2 tsp of turmeric
  • optionally: pinch of spicy paprika
  • 1/2 cup of coconut milk
  • 1/2 cup of water
Chop finely the onion and garlic. Fry with coconut oil or saute with a little bit of water. Slice the mushrooms and chop paprika  into squares or stripes, as you prefer. Add them into the pan and stew for about 5 min. then mix with all the spices and beans. At the end pour water and coconut milk into the pan. Cook everything until the water evaporates to make a dense curry. Serve with anything you want such as rice/groats/veggies/salads/naan bread or the same way as me, with sweet potato puree. You can top the dish with toasted cashews/sunflower seeds or pumpkin seeds. It’s good to add fresh parsley or coriander as well. Enjoy!

Dziś DZIEŃ ZIEMI kochani! 🙂 Zróbcie coś dobrego dla świata, który Was otacza. Z tej okazji na uniwersytecie serwujemy wegański lunch w formie pikniku przed biblioteką dla zmęczonych nauką studentów.