Brownie bananowe / Banana brownie.

 Czekolada, ciasto, banany?! O tak! Wszystko co najlepsze w jednym, a do tego jeszcze orzechowa nuta. Struktura niczym brownie, zbite, mokre, a przy tym z chrupiącym dodatkiem ziarenek kakaowca i kawałków gorzkiej czekolady. Czego chcieć więcej do szczęścia? Mi nic nie potrzeba, no chyba, że pysznej kawy z „mleczną” pianką. Brownie dodatkowo jest bez glutenu, bez cukru, z mąki ryżowej i mielonych orzechów laskowych, słodzone dojrzałymi bananami oraz ksylitolem. Oczywiście, już zjedzone, ale jak znowu banany dojrzeją nie powstrzymam się przed upieczeniem kolejnego.

brownie_bananowe_2
brownie_bananowe_7
brownie_bananowe_6

bananowe brownie (bezglutenowe)
gluten-free banana brownie

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (pełnoziarnista)
  • 1-2 łyżki mąki kokosowej
  • „jajko” chia: łyżka nasion chia + 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki naturalnego kakao
  • 2-3 łyżki ksylitolu (jest bardzo słodkie!)
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady (tutaj: 90%, całkiem spore kostki)
  • ziarna kakaowca na wierzch ciasta

Na początek zrobić „jajko” z nasionek chia mieszając je z wodą. Odstawić do zgęstnienia. Następnie zmiksować banany na mus. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać. Połączyć z chia oraz posiekaną czekoladą. Powinna wyjść gęsta masa na ciasto. Gdy jest zbyt sucha dolać nieco mleka roślinnego, do 1/4 szklanki wystarczy. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnem kakaowca. Piec 30 min. w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzić i podawać. Smacznego!

brownie_bananowe

In English

Ingredients:

  • 2 ripe bananas
  • 1/2 cup of tiny minced hazelnuts
  • 1/2 cup of rice flour
  • 1-2 tbsp of coconut flour
  • chia „egg” – tbsp of chia seeds + 3 tbsp od water
  • 1/2 tsp of baking powder (gluten-free)
  • 2-3 tbsp of cocoa powder
  • 2-3 tbsp of xylitol (very sweet!)
  • 3-4 cubes of dark chocolate (here: 90%, fairly large cubes)
  • cocoa nibs fot the top

At the beginning mix the chia seeds with water to make an „egg”. Then blend banans for a puree. Add all the dry ingredients and mix together with bananas. Stir in chia „egg” and chopped chocolate. It should be very dense cake dough. When it’s too thick you can add about 1/4 cup of plant milk. Translate the dough into cake tin with baking paper. Top with cocoa nibs and bake for about 30 min. in 180 Celcius degrees. Enjoy!

brownie_bananowe_4
brownie_bananowe_5