Sałatka z zieloną soczewicą / Green lentils salad.

 Święta i po świętach. Bardzo szybko minęły, a do tego, w moim przypadku, nieco inaczej niż zazwyczaj. W każdym razie już po… Jeśli czujecie nadmiar ciężkiego czy słodkiego jedzenia, szukacie pomysłu na coś lekkiego i zdrowego to z przyjemnością polecam Wam dziś sałatkę. Taką, która nie tylko może stanowić dodatek do obiadu, ale po prostu też nim być, gdyż jest niezwykle sycąca i w pełni zaspokaja potrzebne składniki odżywcze.  Sałatka z zieloną soczewicą, pieczonymi ziemniakami i wędzonym tofu oraz dużą ilością zielonego. Do tego przepyszny sos na bazie tahini oraz płatków drożdżowych, który zdecydowanie dodaje jeszcze ciekawszego smaku całości. Osobiście przyznaję, że jestem fanką takich zestawień smakowych i ogólnie obiadów pełnych strączków, zieleniny i innych warzyw.

sałatka_soczewica_3
sałatka_soczewica_4
sałatka_soczewica_5

sałatka z zielonej soczewicy z pieczonymi ziemniakami, wędzonym tofu oraz szpinakiem podana z sosem z tahini
potatoes, green lentils and smoked tofu salad with spinach and tahini sauce

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • 4-5 sztuk suszonych pomidorów
  • ok. 230g ugotowanej zielonej soczewicy
  • czarny pieprz
  • słodka wędzona papryka
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka małych ziemniaczków do sałatki
  • ok. 110g wędzonego tofu
  • przyprawy do tofu i ziemniaków: słodka wędzona papryka, łyżka sosu sojowego tamari, czarny pieprz, mielona kolendra, kumin

sos:

  • łyżka tahini
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 2-3 łyżki wody
  • czarny pieprz
  • szczypta soli Himalajskiej

do podania: cebula dymka oraz pietruszka

Ziemniaczki oraz wędzone tofu pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami i piec w 200 stopniach Celsjusza do 20-30 min., aż ziemniaki będą miękkie, a tofu przyrumienione i chrupiące z zewnątrz. W tym czasie przygotować resztę sałatki. Cebulę i czosnek posiekać i poddusić z wodą lub na podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory oraz posiekane w plastry pieczarki i doprawić całość. Dusić chwilę, dodać chlust wody w razie potrzeby. Na koniec wmieszać ugotowaną soczewicę oraz upieczone ziemniaki i tofu. Dokładnie wymieszać raz z szpinakiem. Podawać z sosem (składniki na sos wystarczy wymieszać), posiekaną zieloną cebulką oraz pietruszką. Smacznego!

sałatka_soczewica

In English

Ingredients:

  • one onion
  • clove of garlic
  • 4 large mushrooms
  • 4-5 sun-dried tomatoes
  • about 230g of cooked green lentils
  • black pepper
  • sweet smoked paprika
  • handful of fresh spinach
  • a few smal salad potatoes
  • about 110g of smoked tofu
  • spices for potatoes and tofu: sweet smoked paprika, tbs of tamari soy sauce, black pepper, ground coriander, cumin

sauce: 

  • tbs of tahini
  • tbs of yeast flakes
  • 2-3 tablespoons of water
  • black pepper
  • pinch of Himalayan salt

to serve: green onion and parsley

Cut potatoes and smoked tofu into squares. Cover with spices and bake for about 20-30 min. in 200 Celcius degrees until potatoes are soft and tofu crispy. In that time prepare the other ingredients for salad. Chopp the onion and garlic and stew with a bit of water or fry with oil. Add sliced sun-dried tomatoes and mushrooms. Mix everything with spices and stew for about 5-10 min., add water if needed. At the end, add cooked lentils and baked potatoes and tofu. Mix thoroughly. Serve with sauce (ingredients for sauce just need to be mixed), green onion and parsley. Enjoy!

Przyjemnego dnia! 🙂