Nernik cytrynowo-daktylowy / Lemon and dates cashews cheezecake

 Czy u Was też na niemalże każde święta tradycyjnym ciastem jest sernik?! Dla nas to zdecydowanie formalność, musi pojawić się na świątecznym stole. Jak dobrze wiemy, święta… tuż, tuż? Wielki Czwartek za kilkanaście godzin. Tak, tak ten czas szybko upływa. Na szczęście zdążyłam z „ostatnim” przepisem Wielkanocnym (resztę znajdziecie w menu powyżej -> Okazje -> Wielkanoc 😉 ) . W piątek pojawi się tutaj jeszcze mazurek, na który przepis możecie znaleźć już tutaj. Tymczasem przechodzę do ciasta vel sernika vel… nernika, którego przygotowałam dla Was specjalnie na Wielkanoc. W ostatnim miesiącu chyba z trzy razy miałam okazję próbować surowych serników z nerkowców i obiecałam sobie, że koniecznie odtworzę je w domu. Moje obiecanki przeszły najśmielsze oczekiwania, ponieważ udało mi się stworzyć ciasto jak dla mnie jeszcze smaczniejsze od tych, które jadłam (przepraszam za ten brak skromności, ale muszę przyznać, że jestem z niego bardzo dumna).

nernik_cytrynowy_5

 Mój surowy nernik przybrał cytrynowodaktylowy smak, a pomogła mu w tym skórka cytrynowa oraz świeże daktyle, które smakują jak karmel. Kokosowego aromatu oraz kremowej konsystencji dodało oczywiście mleczko kokosowe, a bohaterem ciasta są niezastąpione nerkowce, z których można stworzyć niesamowite słodkości. Spód to płatki owsiane, mielone orzechy laskowe oraz rodzynki – prosty i idealnie współgrający z „sernikową” masą. Co uwielbiam w tym cieście? Nie trzeba go piec, tylko cierpliwie przeczekać jego czas w lodówce czy zamrażalce. Poza tym, można zamrozić – zjeść po tygodniu, dwóch… czy miesiącu – jak nagle najdzie ochota na coś słodkiego. Wydaje mi się jednak, że to ciasto miesiąca nie wytrzyma, nawet tygodnia, a w okresie świąt – co najwyżej dwa dni. Zbyt szybko znika, wiadomo jak i gdzie 😉

nernik_cytrynowy_3

nernik_cytrynowy

nernik_cytrynowy_6
nernik_cytrynowy_7
nernik_cytrynowy_8
nernik_cytrynowy_9

Składniki (forma: 15 cm średnicy):

spód (nieco mniej raw):

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki namoczonych rodzynek (ok. 3-4 godzin)

Na początek przełożyć suche składniki do blendera. Zmiksować – nie do końca na mąkę, warto pozostawić drobne kawałki. Następnie dodać namoczone rodzynki i ponownie zmiksować. Wyłożyć gęstą, lepką masę na dno formy wyłożonej tylko po bokach papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść ciasto, formując równy, zbity spód. Formę wstawić do lodówki.

masa „nernikowa”:

  • 1 1/2 szklanki nerkowców
  • stała część z puszki mleczka kokosowego
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • ok. 15 świeżych daktyli
  • szczypta soli Himalajskiej
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, ziarenka z laski wanilii

Nerkowce namoczyć w zimnej wodzie min. 8 godzin, a najlepiej całą noc/dzień. Po tym czasie, odsączyć i przełożyć do miski lub blendera. Dodać sok z cytryny, skórkę, sól, zwartą część mleczka kokosowego (uprzednio powinno przesiedzieć co najmniej 12 h w lodówce) oraz wypestkowane świeże daktyle. Całość bardzo dokładnie zmiksować na gładką, gęstą masę. Przełożyć na przygotowany spód. Dokładnie wyrównać. Wierzch warto ozdobić np. płatkami róży oraz surowymi pistacjami. Schłodzić w lodówce całą noc, min. 8 godzin lub co najmniej 2 godziny w zamrażalce. Smacznego!

nernik_cytrynowy_4

In English

Ingredients:

crust (a little bit less raw):

  • 1/2 cup of oat flakes
  • 1/2 cup minced hazelnuts mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 cup of soaked raisins (for about 3-4 hours)

First blend all dry ingredients, then add soaked raisins and mix it again. Translate the crust into to cake tin with a baking paper on the sides. Press down well by creating a clean bottom of the cake. Store in the fridge while preparing the cashew dough.

cashew ‚dough’:

  • 1 1/2 cup of cashews
  • thick part of dense coconut milk from the can
  • juice fromone lemon
  • peel from one lemon
  • about 15 fresh dates
  • pinch of Himalayan salt
  • optionally: vanilla extract or seeds from one vanilla pod

Soak the cashews for about 8 hours (one night/day). After, translate the nuts into a blender or a big bowl. Add lemon juice, peel, salt, coconut milk (it’s good to store it in the fridge for about 12 hours/one night) and fresh dates (without pits!). Mix everything for a smooth, creamy ‚dough’. Translate into the cake tin with a reasy base and then you can decorate it with rose flakes and raw pistachios or coconut flakes as well. Freeze for about 2 hours or refrigenerate for at least 8 hours/ overight. Enjoy!

nernik_cytrynowy_10