Skończyły Wam się już pomysły na makaron? Szukacie czegoś nowego? Dobrze trafiliście! 🙂 Niedawno w mojej głowie, (pełnej myśli i przepisów 😀 ), utworzył się przepis na makaron w porowym sosie. Od razu wiedziałam, że jest to danie, które musze jak najszybciej spróbować. Szczęśliwie się zdarzyło, że pory znalazłam w VegBox’ie z uniwersytetu, który każdego tygodnia trafia w moje ręce i pobudza kreatywność. To przygotowania dania użyłam bezglutenowego makaronu ryżowego, nie jest to makaron chiński tylko spaghetti. Otuliłam go cudownym, kremowym sosem z śmietanką, płatkami drożdżowymi oraz tahini. Śmietanka nie brzmi „wegańsko”, prawda? Bez obaw, użyłam śmietanki z nerkowców, ale równie dobrze możecie wybrać sojową czy jeszcze inną roślinną opcję. Smak podkręciły płatki drożdżowe, a tym samym sprawiły, że sos stał się jeszcze bardziej kremowy z lekko serowym posmakiem. Jestem pewna, że ten makaron podbije podniebienie niejednego fana takich serowo-kremowych sosów 🙂
makaron ryżowy z porowym sosie
rice pasta with leeks sauce
Składniki (1-2 porcje):
- porcja makaronu z brązowego ryżu do spaghetti (ok. 100g) (może być też jakikolwiek inny, Wasz ulubiony 😉 )
- 2 duże pory
- 1/2 szklanki śmietanki z nerkowców (lub sojowa)
- pieprz
- sól himalajska
- łyżka mielonej pietruszki
- tymianek
- łyżka płatków drożdżowych
- łyżeczka tahini (może być nawet łyżka)
Makaron gotujemy w zależności od zalecanego czasu na opakowaniu, zazwyczaj do 10 min. czy też krócej – al dente. Pory przekroić wzdłuż na pół, a następnie posiekać w drobno. Podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego (lub udusić z niewielką ilością wody). Dodać wszystkie przyprawy. Na patelnie ostrożnie dolać śmietankę roślinną i dusić w niej pora ok.2-3 min. Na koniec wmieszać płatki drożdżowe oraz tahini, a sos automatycznie stanie się kremowy i gęsty. Ugotowany makaron odcedzić – zostawiając trochę wody po gotowaniu w garnku. Całość przełożyć na patelnie z sosem i wymieszać dokładnie, tak by makaron był pokryty sosem z każdej możliwej strony. Chwilę podgrzać i podawać. Smacznego!
In English
Ingredients (1-2 serves):
- portion of brown rice spaghetti pasta (about 100g) (you can choose also anyone you like 😉 )
- 2 large leeks
- 1/2 glass of cashews cream (or soya)
- black pepper
- Himalayan salt
- tbs of dried green parsley
- thyme
- tbs of yeast flakes
- tbs of tahini
Cook the pasta for about 10 min. (it depends on the requirements on your pack) . Slice the leeks into a half – alond and then chop them finely. Fry on a little bit of coconut oil (or stew with a small amount of water). Add all spices. Carefully pour the cashews cream into the pan. Combine well together and stew for another 2-3 min. At the end stir in yeast flakes and tahini, it automatically thickens and becomes creamier. Drain the cooked pasta – leaving some water after boiling in the pot. Translate it into the frying pan with the sauce and mix thoroughly so that the pasta can be covered with a sauce. Heat for a while and serve. Enjoy!
Poranki coraz jaśniejsze, co bardzo mnie cieszy jako rannego ptaszka, bo nie muszę męczyć się w ciemnościach 🙂 To oznacza też, że za niedługo będzie pojawiać się więcej śniadaniowych pomysłów na blogu 🙂