Kotleciki marchewkowo-orzechowe / Carrot and peanut butter burgers.

  Wegańskie burgery/kotleciki to jedno z moich ulubionych dań odkąd odżywiam się ‚roślinnie’. Można tworzyć je z czego tylko dusza zapragnie. W mojej kuchni najczęściej podstawą do stworzenia takich kotlecików są strączki, kasze oraz warzywa. Ich smak wzbogacają przyprawy, często też orzechy i ziarna. Połączenie marchewki oraz masła orzechowego nie raz zachwyciło mnie w śniadaniowej owsiance czy w formie wypieku. Tym razem przeniosłam je do gryczano-fasolowego obiadu. Kasza gryczana jest idealną bazą do kotlecików, a fasola… z fasoli wszystko można zrobić! 🙂 Poza tym, jest pyszna i bardzo zdrowa. Co więcej, kotleciki możecie przeobrazić w pysze burgery czy też podać jak tradycyjny polski obiad – z ziemniakami i sałatką lub surówką. Warto zabrać je ze sobą do pracy czy szkoły/na uczelnię – sprawdzają się idealnie w lunch-box’ie.

kotleciki
kotleciki4
kotleciki5

marchewkowo-orzechowe kotleciki z fasoli i kaszy gryczanej podane z pietruszkowym puree ziemniaczanym i sałatką 
carrot and peanut butter burgers from cannellini beans and buckwheat served with parsley potatoes puree and salad

Składniki (ok.7-8 kotlecików):

  • 4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • 240g ugotowanej fasoli białej cannellini (takiej ilości odpowiada jedna puszka odsączonej fasoli)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżka suszonej pietruszki
  • sól himalajska
  • pieprz
  • szczypta imbiru i kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kminku
  • kopiasta łycha masła orzechowego (tu: crunchy, 100%)
  • 2 mniejsze marchewki lub jedna duża

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. W tym czasie do miski przełożyć fasolę (gdy jest z puszki – przepłukać!) oraz przyprawy. Fasolę zmiksować lub rozgnieść z pomocą widelca. Na koniec wmieszać ugotowaną kaszę i startą na drobnych oczkach (na większych też da radę) marchewkę oraz masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. Formować dowolnej wielkości kotleciki/burgery i przekładać na papier do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. (po 20 min. obrócić je na drugą stronę). Podawać z warzywnymi frytkami lub puree ziemniaczanym i sałatką. Smacznego!

kotleciki2

 In English

Ingredients:

  • 4 tbs of buckwheat groats
  • 240g of cooked  cannellini beans (one can of beans)
  • 1/2 tsp of hot paprika
  • tsp of smoked paprika
  • tbs of dried parsley
  • Himalayan salt
  • black pepper
  • pinch of ginger and turmeric
  • tsp of coriander
  • tsp of cumin
  • heaped tbs of natural peanut butter (100%, crunchy)
  • 2 medium carrots or one big

Cook buckwheat groats with a cup of water. At this time mix beans with spices in a bowl (rinse when it’s canned!). Blend the beans or mash with a fork. At the end stir in cooked groats, grated carrots and peabut butter. Mix thoroughly. Form patties / burgers of any size you want and translate into baking paper. Bake at 200 Celsius degree for about 30 min. (after 20 min., turn them over to the other side). Serve with vegetable chips or mashed potatoes and salad. Enjoy!

kotlecikimasło

Więcej przepisów na kotlety/burgery – TUTAJ! 😉