Kotleciki „jajeczne” / „Egg” patties with chickpea

 Czy to już wiosna? Święta za tydzień?! Dlaczego czas tak szybko upływa? Można zadawać sobie wiele pytań. Ja cieszę się na tą zmianę, przyszedł czas na kolejną cudowną porę roku, a z czasem będzie pojawiać się coraz więcej owoców i warzyw, więc jak tu nie być szczęśliwym? 🙂 Wielkanoc zdecydowanie przepełniona jest smakiem, znakiem, wizerunkiem…. JAJKA! Czy da się je czymś zastąpić odżywiając się wyłącznie roślinami? Oczywiście, że tak. Sól kala namak, czyli sól czarna zdziała cuda – jest idealna do tofucznicy (na blogu znajdziecie jej już kilka wersji – klik), ale nie tylko. Przygotowałam niedawno… kotleciki a’la jajeczne. Z ciecierzycy oraz ziemniaka. Dodatek czarnej soli oraz płatków drożdżowych sprawił, że niczym nie odbiegały smakiem od kotlecików jadanych w dzieciństwie. Może zechcecie je przygotować na tegoroczne święta wielkanocne? A może po prostu na codzienny obiad czy jako lunch do pracy? Sprawdzą się w obu sytuacjach. Podrzucę Wam też dziś pomysł na świetną sałatkę i prosty, ostatnio ulubiony sos ‚do wszystkiego’ 😉 Wierzę, że polubicie to danie tak bardzo jak ja.

kotlety-jajeczne7
kotlety-jajeczne2
kotlety-jajeczne10

kotleciki „jajeczne” z ciecierzycy oraz ziemniaków podane z sałatka z jarmużu, pieczarek, kukurydzy i suszonych pomidorów
„egg” chickpea and potato patties served with kale, mushrooms, corn and dried tomatoes salad

Składniki:

  • 240g ugotowanej ciecierzycy (puszka)
  • jeden spory ziemniak
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli kala namak
  • garść świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • łyżka płatków drozdżowych
  • 1, 5 łyżki mąki owsianej (lub z ciecierzycy)

Ciecierzycę opłukać i przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem, nie musi być to gładka pasta. Na tarce (najlepiej o drobnych oczkach) zetrzeć obranego ziemniaka. Dodać wszystkie przyprawy, posiekaną pietruszkę oraz mąkę i bardzo dokładnie wymieszać. Dzięki temu, że ziemniak wypuścił sok masa nie jest zbyt sucha, a mąka nieco ją skleja. Formować dowolnej wielkości kotleciki. Piec na papierze do pieczenia w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. przy czym, po 20 min, obrócić je na drugą stronę. Podawać z sosem, sałatką, w bułce jako burger, z kaszą do lunchboxa itp. Smacznego!

sos:
  • łyżka tahini
  • pieprz czarny
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • kilka łyżeczek wody

Składniki na sos dokładnie wymieszać, by był gładki i lejący się.

sałatka (porcja):
  • kilka niewielkich pieczarek
  • 3-4 suszone pomidory
  • 4 łyżki kukurydzy
  • garść świeżego jarmużu
  • 3-4 łyżki sosu  (↑)

Na odrobinę wody (lub podsmażyć na oleju) poddusić pokrojone pieczarki, suszone pomidory oraz jarmuż – ok. 5 min., aż woda wyparuje. Następnie wmieszać kukurydzę oraz sos. Dokładnie wymieszać i podawać z kotlecikami.

kotlety-jajeczne6

In English

Ingredients:

  • 240g of cooked chickpeas (one can)
  • one medium size potato
  • black pepper
  • 1/2 tsp of kala namak (black salt)
  • handful of fresh parsley
  • 1/2 tsp of sweet smoked paprika
  • 1/2 tsb of ground coriander
  • 1/2 tsb of cumin
  • tsp od turmeric
  • 3 tbs of sunflower seeds
  • tbs od yeast flakes
  • 1, 5 tbs of oat flour (or chickpea flour)

Rinse the chickpeas and put into a bowl. Mash with a fork, it doesn’t have to be a smooth paste. Grate (preferably a fine mesh) the peeled potato. Add all the spices, chopped parsley and flour – mix thoroughly. Thanks to the released potato juice it is not too dry, and flour sticks it together. Form patties, any size you like. Bake on a baking sheet at 200 Celsius  degrees for about 30 min., after 20 min, turn it over. Serve with sauce, salad or on a bun as a burger, with grits to your Lunchbox. Enjoy!

sauce:
  • tbs of tahini
  • black pepper
  • tsp of yeast flakes
  • few teaspoons of water

Mix all the ingredients to get the smooth, pourable sauce.

salad (one portion):
  • a few smal mushrooms
  • 3-4 dried tomatoes
  • 4 tbs of corn
  • handful of fresh kales
  • 3-4 tbs of sauce (↑)

Stew the mushrooms, chopped tomatoes and kale with a little bit of water (or fry with an oil), for about 5 min., until the water evaporates. Then stir in corn and sauce. Mix well and serve with patties.

kotlety-jajeczne9