Kakaowe placki (bezglutenowe) / Cocoa pancakes (glutenfree)

 Placuszki to, zaraz po owsiance, jedno z moich ulubionych śniadań. Można stworzyć mnóstwo przeróżnych wersji smakowych, dodać czego tylko dusza zapragnie. Czasem mam ochotę na takie grube i puszyste, a czasem wolę bardziej zbliżone do naleśników, cienkie i delikatne. Tym razem jednak postawiłam na te pierwsze i usmażyłam puchate placki na musie z jabłek z dodatkiem kakao. Zjadłam je wraz z gęstym, kremowy jogurtem kokosowym… karmelowym!, orzechami oraz bananem. Możecie podać je jak tylko zechcecie – sprawdzą się masła orzechowe, pestki, ziarna, inne owoce, sosy itp. Najważniejsze jednak jest ciasto. Aby wyszły grube i puszyste należy uzyskać odpowiednią konsystencję. Mąka gryczana jak zawsze spisuje się na medal, a mus jabłkowy sprawił, że zyskały idealną strukturę delikatnie zbitego ciasta.

placki-kakaowe-10
placki-kakaowe-3
placki-kakaowe-6
placki-kakaowe-7

kakaowe placki na musie jabłkowym (podane z karmelowym jogurtem kokosowym)
cocoa pancakes with apple mousse (served with caramel Coyo joghurt)

Składniki:

  • 1/2-3/4 szklanki maki gryczanej
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki musu jabłkowego
  • 1/2-3/4 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka syropu daktylowego

Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać mus, syrop i stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając/miksując ciasto. Smażyć dowolnej wielkości placuszki na suchej lub lekko natłuszczonej patelni (moja wielkość to ok. jedna duża łyżka ciasta na placek). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

placki-kakaowe-7napis

In English

Ingredients:

  • 1/2-3/4 glass of buckwheat flour
  • tbs of cocoa powder
  • 2 tsp of apple mousse
  • 1/2-3/4 glass of plant milk (here soya milk)
  • 1/2 tsp of baking soda
  • tbs od date syrup

Mix all dry ingredients togheter. Then add apple mousse, syrup and pur into plant milk, mixing all the time. Fry pancakes (about one tbs for one pancake) on dry or a little bit greased with coconut oil, pan Serve with your favourite toppings. Enjoy!

 Przepisy Wielkanocne się tworzą, sama nie wiem kiedy to wszystko zjem 😀 Te święta spędzam w Anglii, no właśnie.. sama, ale całym sercem z bliskimi. Chciałabym poczęstować ich pysznymi ciastami, pewnie ze mną mieli by bardzo roślinne święta ( w tym roku moje drugie wegańskie! <3 ). Jeszcze nadrobię ten czas, wierzę w to 🙂

Udanego tygodnia!