Ostatnio zauważyłam, że rzadko na mój talerz trafiała kapusta. Od razu postanowiłam to zmienić i przygotować coś specjalnego z jej udziałem. Moja ulubiona to zdecydowanie kapusta czerwona. Dokładnie pamiętam smak duszonej kapusty podawanej w domu zawsze do niedzielnego obiadu. Mama zazwyczaj robiła z dodatkiem cebuli, Babcia zaś dodawała jeszcze rodzynki oraz jabłko (pomijając fakt, że często jeszcze trafiał tam boczek…). Ja postanowiłam pójść za tymi śladami, oczywiście tworząc w pełni wegańską wersję, nieco podkręcając jeszcze smak tego dnia (czy też dodatku do obiadu)…. zatarem, tahini oraz śmietanką roślinną, z nerkowców. Podałam niestandardowo, z dodatkiem ryżu. Zainspirował mnie do tego przepis dobrze znanej tutaj w Anglii – Elly Woodward, podobny pomysł znalazłam w jej drugiej książce „Deliciously Ella” -> Szczerze polecam! 😉 (Z tego co wiem, pierwsza część już w polskim wydaniu ;))
czerwona kapusta duszona z jabłkiem, rodzynkami oraz tahini
red cabbage stewed with apple, raisins and tahini
Składniki:
- jedna średnia czerwona kapusta
- jedno duże jabłko
- łyżeczka zataru
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- sól himalajska
- 1/2 szklanki śmietanki z nerkowców
- 2 łyżeczki syropu daktylowego
- łyżka oleju kokosowego
- 150ml wody
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki tahini / łyżka
Z garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, chwilę podsmażając. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, warto posiekać drobno – wtedy szybciej zmięknie. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy i syrop daktylowy. Zalewamy ok. 150 ml wody i zostawiamy na średnim ogniu by wszystko dusiło się ok. 30-40 min. Na koniec należy wmieszać śmietankę oraz tahini. Dokładnie połączyć i poddusić jeszcze 5 min. Podawać jako dodatek do obiadu lub główny składnik np. z ryżem, polane tahini – polecam! Smacznego 🙂
In English
Ingredients:
- one medium red cabbage
- one big apple
- tsp of zatar
- juice form half of lemon
- black pepper
- Himalayan salt
- 1/2 glass of cashews cream
- 2 tsp of date syrup
- tbs of coconut oil
- 150ml of water
- 1/2 glass of raisins
- 2 tsp of tahini / tbs
Heat the oil in a saucepan. Chop the apple into squares and fry for a bit. Then add chopped cabbage, it’s worth to slice it fine – it will be soft faster. Add lemon juice, all spieces and date syrup. Pur into about 150 ml of water and stew for about 30-40 min until cabbage is ready. At the end stir in cashews cream and tahini. Stew for last 5 min. Serve in addition to dinner or as a main meal, for example with rice and tahini. Enjoy!