Czerwona kapusta z jabłkiem i tahini/ Red cabbage with apple and tahini.

  Ostatnio zauważyłam, że rzadko na mój talerz trafiała kapusta. Od razu postanowiłam to zmienić i przygotować coś specjalnego z jej udziałem. Moja ulubiona to zdecydowanie kapusta czerwona. Dokładnie pamiętam smak duszonej kapusty podawanej w domu zawsze do niedzielnego obiadu. Mama zazwyczaj robiła z dodatkiem cebuli, Babcia zaś dodawała jeszcze rodzynki oraz jabłko (pomijając fakt, że często jeszcze trafiał tam boczek…). Ja postanowiłam pójść za tymi śladami, oczywiście tworząc w pełni wegańską wersję, nieco podkręcając jeszcze smak tego dnia (czy też dodatku do obiadu)…. zatarem, tahini oraz śmietanką roślinną, z nerkowców. Podałam niestandardowo, z dodatkiem ryżu. Zainspirował mnie do tego przepis dobrze znanej tutaj w Anglii – Elly Woodward, podobny pomysł znalazłam w jej drugiej książce „Deliciously Ella” -> Szczerze polecam! 😉 (Z tego co wiem, pierwsza część już w polskim wydaniu ;))

kapusta-jabłko-2
kapusta-jabłko-3

czerwona kapusta duszona z jabłkiem, rodzynkami oraz tahini
red cabbage stewed with apple, raisins and tahini

Składniki:

  • jedna średnia czerwona kapusta
  • jedno duże jabłko
  • łyżeczka zataru
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • sól himalajska
  • 1/2 szklanki śmietanki z nerkowców
  • 2 łyżeczki syropu daktylowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 150ml wody
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki tahini / łyżka

Z garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, chwilę podsmażając. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, warto posiekać drobno – wtedy szybciej zmięknie. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy i syrop daktylowy. Zalewamy ok. 150 ml wody i zostawiamy na średnim ogniu by wszystko dusiło się ok. 30-40 min. Na koniec należy wmieszać śmietankę oraz tahini. Dokładnie połączyć i poddusić jeszcze 5 min. Podawać jako dodatek do obiadu lub główny składnik np. z ryżem, polane tahini – polecam! Smacznego 🙂

kapusta-jabłko-4napis

In English

Ingredients:

  • one medium red cabbage
  • one big apple
  • tsp of zatar
  • juice form half of lemon
  • black pepper
  • Himalayan salt
  • 1/2 glass of cashews cream
  • 2 tsp of date syrup
  • tbs of coconut oil
  • 150ml of water
  • 1/2 glass of raisins
  • 2 tsp of tahini / tbs

Heat the oil in a saucepan. Chop the apple into squares and fry for a bit. Then add chopped cabbage, it’s worth to slice it fine – it will be soft faster. Add lemon juice, all spieces and date syrup. Pur into about 150 ml of water and stew for about 30-40 min until cabbage is ready. At the end stir in cashews cream and tahini. Stew for last 5 min. Serve in addition to dinner or as a main meal, for example with rice and tahini. Enjoy!

kapusta-jabłko1