Czekoladowy krem z tofu / Chocolate tofu pudding.

 Lubicie kremy? Ja nigdy nie pogardzę, a szczególnie takim gęstym, słodkim, otulającym podniebienie. Co powiecie na krem z tofu?Jest bardzo uniwersalny – możecie zjeść go na śniadanie, wysmarować nim placki czy naleśniki, podać na deser, przełożyć ciasto czy ozdobić babeczki. Ma zdecydowanie sporo zastosowań, a smakuje tak, że mogłabym go codziennie miksować 🙂 Co czyni go tak wyjątkowym? Nie tylko dodatek kakao i banana, ale też płatków drożdżowych oraz soku z cytryny, co sprawia, że smakuje jak prawdziwy twarożek – idealny, bo roślinny 😉 Jest gęsty, kremowy i naturalny – bez dodatku cukru, słodki smak uzyskuje dzięki świeżym daktylom oraz dojrzałemu bananowi. Można dodać do niego gęste mleczko kokosowe lub tak jak ja – kokosowy jogurt. Nabierze w ten sposób cudownego kokosowego aromatu.

tofu-krem-5

krem-tofu
tofu-krem-3
tofu-krem-6

kakaowo-bananowy krem z tofu z kokosową nutą
cocoa-banana tofu pudding with coconut flavour

Składniki:

  • 200g tofu naturalnego
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu kokosowego (można pominąć lub dodać mleczko kokosowe)
  • 5 świeżych daktyli (wypestkować!)
  • średnie dojrzały banan
  • łyżka płatków drożdżowych
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki kokosowej
  • łyżka kakao naturalnego
  • szczypta soli himalajskiej

do podania: dowolne orzechy/masła orzechowe, gorzka czekolada lub ziarna kakaowca, jagody goji itp.

Tofu najlepiej trochę odsączyć/odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie pokruszyć w dłoniach przekładając do miski. dodać resztę składników i bardzo dokładnie zmiksować, aż krem będzie gładki. Delikatne grudki mogą się pojawić ze względu na dodanie mąki kokosowej, więc jeśli nie przepadasz za tym po prostu ją pomiń i dodaj wiórki. Krem najlepiej słodzić w lodówce – u mnie stał całą noc. Podawać na śniadanie z orzechami i bakaliami czy też wysmarować nim naleśniki lub zastosować jako krem do ciast, babeczek lub po prostu jako deser. Smacznego!

tofu-krem-2

In English

Ingredients:

  • 200g natural tofu
  • 2-3 tbs of coconut yoghurt (I used natural Coyo Yoghurt but you can ommit it or use dense coconut milk instead)
  • 5 fresh dates
  • one medium size ripe banana
  • tbs of yeast flakes
  • tbs of lemon juice
  • tbs of coconut flour
  • tbs of natural cocoa powder
  • pinch of Himalayan salt

to serve: nut/nuts butters, dark chocolate or cocoa nibs, goji berries etc.

Drain / squeeze the tofu out of the excess water. Then crumble it in your hands translating into a bowl. Add the remaining ingredients and mix thoroughly until the cream is smooth. Gentle „lumps” may occur due to the addition of coconut flour, so if you do not like it -simply skip it and add tbs of desiccated coconut. Chill the cream in the fridge – I left it there overnight. Serve for breakfast with nuts and goji berries/chcocolate or use as a spread for pancakes. It can be used also as the cream for cakes, muffins or simply as a dessert. Enjoy!

Udanego dnia!