Curry z bananem… warzywnym! / Curry with plantain.

 Przyznam się bez bicia, że jestem fanką curry… mogłabym je jeść w przeróżnych kombinacjach i jestem pewna, że nigdy by mi się nie znudziło (tak jak owsianka! 😀 ). Niedawno, na jednym z spotkań na moim uniwersytecie jadłam curry bananowe – tak z słodkich, dojrzałych bananów – genialne! Jednak by nie powtarzać się w domu, choć pewnie i tak bananowe curry jeszcze zrobię, postanowiłam przyrządzić to danie wraz z plantanami (bananami warzywnymi), oczywiście dobierając składniki według własnych upodobań i stanu kuchennej szafki. Warzywny banan, w duecie z ciecierzycą, sprawdził się idealnie w tej ostrej, indyjskiej kombinacji, a poza tym – uwielbiam jego strukturę, to zdecydowanie połączenie banana z ziemniakiem.  Podałam je klasycznie, z ryżem, ale smakowało równie dobrze wraz z kaszą gryczaną czy też pieczonym batatem. Polecam!

curryzplantanem
curryzplantanem5

curry z plantanem i ciecierzycą podane z ryżem jaśminowym
plantain and chickpea curry served with jasmine rice

Składniki:

  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jeden duży plantan
  • 240g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, przepłukana!)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ok. szklanki mleczka kokosowego (gęste!)
    przyprawy:
  • pieprz
  • łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki/chilli
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1,5 szklanki wody
    do podania: ryż, świeża pietruszka bądź kolendra, nerkowce

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego. Posiekać cebulę oraz czosnek, całkiem drobno. Chwilę podsmażyć, a po czasie dodać pokrojonego w plastry plantana. Smażyć do ze-złocenia. Następnie dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Dolać mleczko i połączyć z przecierem pomidorowym – to curry ma wyraźnie pomidorowy smak, więc można dodać łyżkę przecieru mniej. Dodać również wodę i całość wymieszać, pozostawić na ok. 10-15 min. żeby smaki się przegryzły, a całość lekko poddusiła. W czasie przyrządzania curry warto gotować już ryż do podania. Podawać je również z świeżą pietruszką lub kolendrą oraz orzechami nerkowca (warto podprażyć). Smacznego!

curryzplantanem4napis

In English

Ingredients:

  • smal onion
  • 2 cloves of garlic
  • one large plantain
  • 240g of cooked chickpea (can be from a can, drained!)
  • 2 tablespoons of tomato puree
  • about one glass of dense coconut milk
    spices:
  • black pepper
  • tsp of turmeric
  • 1/2 tsp of hot pepper (or pinch of chilli)
  • tsp of ground coriander
  • tsp of cumin
  • 2 teaspoons of dried parlsey
  • 1/4 tsp of cinnamon
  • 1/2 tsp of garam masala
  • 1,5 glass of water
    to serve: rice, fresh parsley or coriander, cashews

Heat about tsp of coconut oil on the pan. Chop the onion and garlic, fine. Fry for a bit and then add sliced plantain. Fry until golden.  Add all spices and mix well. Pour into coconut milk, water and add tomato paste (it’s very clear taste of tomatoes so if you want you can add just one tbs). Mix everything together and leave for about 10-15 min., to combine well the flavors and slightly stew the whole curry. At the same time, it’s worth to cook the rice. Serve it as well with fresh parsley or coriander and cashews (it’s good to toast them before) Enjoy!

curryzplantanem2