Wegańskie sushi bowl / Vegan sushi bowl.

 Pierwszy raz sushi spróbowałam… ojjj, dawno temu, minął już jakiś rok czy dwa, jakoś tak. Było to sushi wegańskie, nigdy nie jadłam wersji mięsnej (rybnej) i nie żałuję, ponieważ wiem jak cudownie smakuje sushi pełne roślinnych dodatków. Moim faworytem na pewno jest to z awokado lub ogórkiem czy też grzybami shitake. Mam w planach przygotować również wersję z tofu, która nie raz już mnie kusiła na blogach czy w restauracjach. Dla Was przyrządziłam jednak coś nieco innego… sushi bez zawijania, wersja nieco bardziej leniwa, ale równie pyszna! Słynne sushi bowl ‚wkroczyło na salony’ już jakiś czas temu, a ja w końcu przygotowałam własną kompozycję i teraz wiem, że zdecydowanie częściej będę się tak zajadać. Zasada jest prosta – gotujemy ryż na lepko (niekoniecznie ryż do sushi), najlepiej doprawić go tak jak ryż do tradycyjnego sushi. Do tego wybieramy dodatki, które równie dobrze moglibyśmy zawinąć w rulonik. Ja po raz pierwszy wypróbowałam tempeh… i przepadłam, jest genialny! Zamarynowałam go w sosie sojowym oraz soku cytrynowym – bardzo ciekawa kombinacja. Do tego chrupiąca marchewka, oczywiście dużo zielonego, niezastąpione pieczarki, które lekko podpiekłam razem z batatem oraz pietruszką. Morski smak sushi dodały oczywiście glony nori, a całość podkręciłam jeszcze cudownym, aromatycznym, nieco ostrnym i rozgrzewającym sosem z tahini oraz sosu sojowego.

sushibowl5_

sushibowl3
sushibowl2

sushi bowl (pieczony batat i pietruszka, pieczarki, marchewka, zielenina, glony nori, pieczony marynowany tempeh) z sosem sezamowo-imbirowym
sushi bowl (baked sweet potato and parsley, mushrooms, greens, nori, baked marinated tempeh) with tahini-ginger sauce

Składniki:

tempeh
  • 100g naturalnego tempehu
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • łyżka soku z cytryny
  • wędzona papryka
  • kminek
  • mielona kolendra
batat i pietruszka + pieczarki
  • 1/2 średniego batata
  • mała pietruszka
  • 4 pieczarki
  • wędzona papryka
  • sos sojowy tamari
  • mielona kolendra
  • kumin
  • (lub jeszcze inne ulubione przyprawy)

ryż

  • ok. 75g ryżu do sushi lub inny dowolny (ważne by ugotować go tak by był lepki, tutaj jaśminowy)

dodatki

  • marchew
  • zielenina – szpinak itp.
  • sos: łyżka sosu sojowego tamari + łyżka tahini + łyżka syropu klonowego + imbir + czosnek + papryka czerwona + pieprz

Na początek zamarynować tempeh. Wymieszać sos sojowy, sok z cytryny i przyprawy. Tempeh pokroić w długie plastry i obtoczyć w marynacie. Zostawić na min. 6 godzin. Piec razem z warzywami. ↓

Batata oraz pietruszkę pokroić w kostkę. Posiekać na plastry pieczarki (jeśli lubisz je na surowo nie musisz ich podpiekać). Wszystko wymieszać z przyprawami i piec w 180-200 stopniach Celsjusza do miękkości ok. 20 – 30 min. Pieczarki najlepiej dodać nieco później, tak by się nie spaliły.

Ryż do sushi ugotować na lepko. Moje 75g ryżu jaśminowego zalałam ok 1,5 szklanki wody i gotowałam aż do wchłonięcia całej wody. Na koniec odstawiłam przykrywając pokrywką garnek. Ryż warto przyprawić tak jak tradycyjnie do przyrządzenia sushi – czyli octem ryżowym, łyżeczką syropu klonowego (zamiast cukru!!) i można dodać też trochę sosu sojowego.

Marchewkę pokroić w cieniutkie paski. Zieleninę posiekać – można wybrać dowolne ulubione sałaty, liście. Szpinak idealnie się sprawdza.

Składniki na sos dokładnie wymieszać.

Warzywa podawać wraz z ryżem. Kompozycja jak widoczna na zdjęciu lub inny dowolny sposób. Na koniec dodać posiekane lub pokrojone (np. nożyczkami) glony nori oraz całość polać sosem. Smacznego!

 sushibowl4
In English

Ingredients:

tempeh

  • 100g of natural tempeh
  • tbs of tamari soy sauce
  • tbs of lemon juice
  • smoked paprika
  • cumin
  • ground coriander

sweet potato and parsley + mushrooms

  • 1/2 of medium sweet potato
  • small parsley
  • 4 mushrooms
  • smoked paprika
  • cumin
  • ground coriander
  • (or any ohter favourite spices)

rice

  • about 75g of rice (the best will be sushi rice but you can use any other you like, it just have to be cooked sticky, I used jasmine rice)

extras

  • carrot
  • greens – spinach etc.
  • sauce: tbs of tamari soy sauce + tbs of tahini + tbs of maple syrup + ground ginger + garlic + red paprika + black pepper

At the beginning marinate tempeh. Mix the soy sauce, lemon juice and spices. Cut the tempeh  into long slices and coat with marinade. Leave for min. 6 hours. Bake together with vegetables. ↓

Cut sweet potato and parsley into cubes. Chop the mushrooms into slices (if you like them raw, you do not need to bake them). Mix veggies with spices and bake at 180-200 Celsius degrees until tender, about 20 – 30 min. Add the mushrooms a little bit later, so they would not be burned.

Cook sushi rice and try to cook it sticky. I cooked my 75g jasmine rice with about 1.5 cups of water until absorbed. At the end I covered it with a lid for about 5-10 min.It’s worth to season rice as in traditional sushi recipe – with the rice vinegar, a teaspoon of maple syrup (instead of sugar !!) and you can also add a little bit of soy sauce.

Cut carrot into thin strips. Chop the greens – you can choose any favorite lettuce or other leaves. Spinach works here perfectly.

Mix thoroughly ingredients for the sauce.

Serve veggies with rice. You can serve it as you see on the photo or create your own composition. Finally add chopped nori seaweed (you can cut it with scissors) and pour the sauce. Enjoy!

 

 Śmiało możecie dodawać własne ulubione warzywa i owoce… np. awokado i mango, smażone tofu, papryka i ogórek. Pomysłów jest mnóstwo – warto być kreatywnym i odkrywać nowe smaki 😉

Udanego dnia!