Pieczone ziemniaki z warzywną potrawką / Baked potatoes with veggies and green lentils stew.

 Baked potatoes, jedno z najbardziej znanych dań w Anglii. Zdecydowanie traficie na nie w każdej restauracji. Miałam niedawno okazję spróbować je z dahlem, a kiedyś zaproszona na wegańską kolację (vel angielski obiad o 19.00/20.00… ups, dalej mam nieco inny styl życia) przyrządzono je z bardzo ostrym chilli, którego smak łagodził sojowy jogurt. Anglicy zawsze po przekrojeniu ziemniaka smarują go masłem! Zdecydowanie wystarczy mi opcja bez jego dodatku. W moje ręce, jako podarunek, trafiła rodzinna książka przeznaczona tylko i wyłącznie na pomysły do słynnych „baked potatoes”. Swoją drogą, muszę ją jeszcze przestudiować. Mam wrażenie, że trochę na mnie wpływa ta kultura, bo bardzo  często przyrządzam to danie kombinując z różnymi dodatkami, a jak jeszcze tak ziemniaka zamienić na batata. <3… Są tak smaczne, że trudno im się oprzeć – chyba wszyscy kochamy pieczone ziemniaki, prawda? 🙂 Całkiem niedawno przygotowałam do nich warzywną potrawkę z dodatkiem zielonej soczewicy. Uwielbiam wymyślać takie jednogarnkowe potrawy, które świetnie komponują się nie tylko, tak jak tutaj, z pieczonymi ziemniakami, ale np. też z ryżem czy kaszą.

DSC_057711
DSC_058411

pieczone ziemniaki z warzywną potrawką z zieloną soczewicą
baked potatoes with veggies and green lentils stew

Składniki (2 dania obiadowe)

  • 2-3 ziemniaki
  • cebula
  • 5 pieczarek (tu: brązowe)
  • dwie marchewki
  • kilka różyczek brokuła
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 230g ugotowanej zielonej soczewicy
  • pieprz
  • sól (tu: himalajska różowa)
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżeczki zielonej pietruszki
  • łyżeczka tymianku
  • szpinak, pestki dyni i słonecznika, płatki drożdżowe do podania

Na początek przygotować ziemniaki, które wyszorować, nakłuć (by szybciej się upiekły), przełożyć na papier do pieczenia i piec  do miękkości ok. 40-60 min. w 200 stopniach Celsjusza w zależności od wielkości. W tym czasie zabrać się za krojenie warzyw. Posiekać cebulkę, pieczarki, marchewkę w plastry czy kostkę i brokuła rozdzielić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej np. kokosowy, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia (można też dusić cebulę na wodzie (1/3 szklanki)). Następnie dorzucić pieczarki oraz marchew. Całość doprawić, dodać brokuły. Zalać 1/3 szklanki wody i dusić aż wyparuje. Dodać puszkę pomidorów, wymieszać. Jeśli potrzeba dodać kolejne 1/3 szklanki wody. Dusić ok. 15-20 min. aż warzywa będą miękkie, marchewka może pozostać lekko chrupiąca. Na koniec wmieszać ugotowaną soczewicę. Podawać razem z pieczonymi ziemniakami (uprzednio przekrojonymi na pół), świeżym szpinakiem, pestkami dyni i słonecznika, posypane płatkami drożdżowymi. Smacznego!

*Prawdziwy Anglik kroi ziemniaka na pół, doprawia solą, smaruje masłem i zjada z dodatkowym nadzieniem 😉

In English

Ingredients (2 dinner serves)

  • 2-3 medium potatoes
  • onion
  • 5 mushrooms (I used brown)
  • two carrots
  • some broccoli florets
  • can of tomatoes
  • 2 tablespoons of tomato paste
  • approx. 230g cooked green lentils
  • pepper
  • salt (here: Himalayan pink)
  • teaspoon of smoked paprika
  • teaspoon of ground coriander
  • 1/3 teaspoon of turmeric
  • 1-2 teaspoons of green parsley
  • teaspoon of thyme
  • spinach, pumpkin seeds and sunflower seeds, yeast flakes to serve

At the beginning prepare potatoes. Scrub them and puncture with a knife/fork (for a faster baking). Put them on a baking paper and bake for about 40-60 min. in 200 Celsius degrees until tender (it depends on their size). At this time, slice the other vegetables. Chop the onion, mushrooms, carrots into slices​ or cubes and seperate a broccoli into smaller pieces. Heat the oil in a pan (for example coconut oil) and add onion, fry for about 3-4 min. (you can also stew the onions in water (1/3 cup)). Then throw in the mushrooms and carrots. Season everything and add broccoli. Pour 1/3 cup of water and simmer until it evaporates. Add the can of tomatoes and mix. If it’s needed,  add another 1/3 cup of water. Simmer approx. 15-20 min. until the vegetables are soft, carrots can be left slightly crispy. At the end stir in cooked lentils. Serve with baked potatoes (previously cut in half), fresh spinach, pumpkin and sunflower seeds sprinkled with yeast flakes. Enjoy!

Jak tam po Tłustym Czwartku?! Najedzenie słodkimi pączkami? 🙂 Z tego co widziałam, w Polsce wegańskich opcji nie brakowało 😉

Udanego dnia!

P.S. Przepraszam za problemy z dodawaniem komentarzy. Dodałam już opcję komentowania jako gość – bez potrzeby logowania do Disqus’a 😉