Krem porowo-ziemniaczany. / Potatoes and leeks soup.

  Zupy jadam bardzo rzadko, choć tak naprawdę bardzo łatwo i szybko można je zrobić, a do tego są zdrowe! Jak już planuję jakąś spróbować to zdecydowanie musi być gęsta, sycąca i pełna dodatków. Uwielbiam kremy i jak dotąd moim faworytem jest kokosowy krem z buraków czy też orzechowy z marchwi. Zupa z ziemniaków i porów jest dosyć popularna w kulinarnym świecie i w naszych domach. U mnie występuje w bardzo gęstej, kremowej wersji. Jest aromatyczna dzięki przyprawom, z delikatną nutą ostrości za sprawą porów. Posypana chrupiącym słonecznikiem. Możecie wmieszać też roślinną śmietanką np. z nerkowców czy jogurt sojowy. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie kremy i gęste sycące zupy to koniecznie musicie ją spróbować!

porziemniak
porziemniak2

krem porowo-ziemniacznay z prażonym słonecznikiem
potatoes and leeks soup with toasted sunflower seeds

Składniki (2 porcje):

  • ok. 2-3 duże ziemniaki
  • 2 pory (biała część)
  • mała cebula
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta suszonej bazylii
  • sól morska
  • pieprz
  • 1-2 szklanki wody lub warzywnego bulionu

Posiekać cebulę oraz por. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Chwilę podsmażać, a następnie zalać wodą/bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ok. 15-20 min. Gdy wody jest zbyt mało dolać jeszcze szklankę – w zależności od tego jak gęste kremy lubimy. Całość zmiksować i podawać z pieczywem/grzankami, prażonymi pestkami słonecznika/dyni oraz opcjonalnie jogurtem/śmietanką roślinną. Smacznego!

porziemniakcebula

In English

Ingredients:

  • about 2 or 3 large potatoes
  • 2 leeks (the white part)
  • small onion
  • tbs of coconut oil
  • tsp of thyme
  • 1/2 tsp of marjoram
  • pinch of dried basil
  • sea salt or Himalayan
  • black pepper
  • 1-2 glasses of water or veggies broth

Chop the onion and leeks. Fry on the heated pan with coconut oil. Add chopped (into cubes) potatoes and spices. Fry for a bit and then pour into the cup of water/broth. Boil until potatoes are soft, for about 15-20 min. When there is not enough water add the other cup – it depends on how dense creams you like. Blend everything and serve with bread/toasts, toasted sunflower seeds or pumpkin seeds and optionally with plant joghurt or cream. Enjoy!

Przyjemnego i smacznego dnia!