Zupy jadam bardzo rzadko, choć tak naprawdę bardzo łatwo i szybko można je zrobić, a do tego są zdrowe! Jak już planuję jakąś spróbować to zdecydowanie musi być gęsta, sycąca i pełna dodatków. Uwielbiam kremy i jak dotąd moim faworytem jest kokosowy krem z buraków czy też orzechowy z marchwi. Zupa z ziemniaków i porów jest dosyć popularna w kulinarnym świecie i w naszych domach. U mnie występuje w bardzo gęstej, kremowej wersji. Jest aromatyczna dzięki przyprawom, z delikatną nutą ostrości za sprawą porów. Posypana chrupiącym słonecznikiem. Możecie wmieszać też roślinną śmietanką np. z nerkowców czy jogurt sojowy. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie kremy i gęste sycące zupy to koniecznie musicie ją spróbować!
krem porowo-ziemniacznay z prażonym słonecznikiem
potatoes and leeks soup with toasted sunflower seeds
Składniki (2 porcje):
- ok. 2-3 duże ziemniaki
- 2 pory (biała część)
- mała cebula
- łyżka oleju kokosowego
- łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta suszonej bazylii
- sól morska
- pieprz
- 1-2 szklanki wody lub warzywnego bulionu
Posiekać cebulę oraz por. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Chwilę podsmażać, a następnie zalać wodą/bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ok. 15-20 min. Gdy wody jest zbyt mało dolać jeszcze szklankę – w zależności od tego jak gęste kremy lubimy. Całość zmiksować i podawać z pieczywem/grzankami, prażonymi pestkami słonecznika/dyni oraz opcjonalnie jogurtem/śmietanką roślinną. Smacznego!
In English
Ingredients:
- about 2 or 3 large potatoes
- 2 leeks (the white part)
- small onion
- tbs of coconut oil
- tsp of thyme
- 1/2 tsp of marjoram
- pinch of dried basil
- sea salt or Himalayan
- black pepper
- 1-2 glasses of water or veggies broth
Chop the onion and leeks. Fry on the heated pan with coconut oil. Add chopped (into cubes) potatoes and spices. Fry for a bit and then pour into the cup of water/broth. Boil until potatoes are soft, for about 15-20 min. When there is not enough water add the other cup – it depends on how dense creams you like. Blend everything and serve with bread/toasts, toasted sunflower seeds or pumpkin seeds and optionally with plant joghurt or cream. Enjoy!
Przyjemnego i smacznego dnia!