Gryczano-owsiane naleśniki/Buckwheat and oat crepes.

 Naleśniki – jedno z moich ulubionych sobotnich comfort food.. Ostatnio niestety zapomniane – z braku czasu? weny? ochoty? Może i tak. W każdym razie, ostatnio natchnęło mnie by je usmażyć, a przy okazji – zabrałam też je ze sobą na uczelnię. Sprawdzają się świetnie jako pożywny posiłek „to go”. Wegańskie naleśniki bez jajek nieraz sprawiają problemy wielu z Was, na szczęście – udało mi się zdobyć wprawę w tej kwestii, choć czasem też małe ‚komplikacje’ się zdarzają. Cała magia udanego naleśnika tkwi w przygotowaniu ciasta, jego gęstości oraz w rodzaju patelni – polecam ceramiczne lub chociażby teflonowe, specjalne do naleśników. Poza tym, praktyka czyni mistrza 😉 Przepis na gryczano-owsiane naleśniki został sprawdzony przeze mnie wiele razy, więc mam nadzieję, że u Was też zakończy się sukcesem. A więc… do dzieła – to bardzo proste! 🙂

nalesniki2
nalesnik3

gryczano-owsiane naleśniki
buckwheat and oat crepes

Składniki (ok. 4-5 (dosyć duże) ):

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowe/sojowe/kokosowe)
  • 1/3 – 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli (tu: himalajska różowa)
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dolewać mleko oraz wodę. Konsystencja powinna wyjść gęsta, ale tym samym lejąca się – nieco bardziej niż tradycyjne naleśniki z jajkiem. Smażyć na lekko natłuszczonej, rozgrzanej patelni. Przewracać na drugą stronę, gdy boki zaczną odchodzić od krawędzi patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami – poniżej propozycje:

In English

Ingredients:

  • 1/2 cup of buckwheat flour
  • 1/2 cup of oat flour
  • 3/4 cup of plant milk (almond/soya/coconut)
  • 1/3-1/2 cup of water
  • pinch of salt (here: pink Himalayan)
  • optionally: 1/4 tsp of baking soda

Mix together the dry ingredients. Then add milk and water – you should get an dense but as well runny consistency – just a little bit more than for normal crepes with eggs. Fry the crepes on the dry pan or with oli (preferably coconut oil). Turn to the other side when the edge of the crepe is sticking out of the pan’s edges. Served with your favourite fillings/toppings – below two examples:

nalesnik4
nalesnik5
granat1-side

nadziane dżemem morelowym i podane z granatem
stuffed with apricot spread and served with pomegranate

nalesnik6

„to go” – z szpinakiem, gotowanym/pieczonym batatem, wędzoną papryką, pieprzem oraz tahini
„to go” – with spinach, cooked or baked sweet potato, smoked paprica, black pepper and tahini

Smacznego! / Enjoy!

We wtorek Pancake Day!