Drożdżowe z rabarbarem / Yeast pancakes with rhubarb.

 Czy może być coś lepszego od zapachu świeżych, lekkich drożdżowych placuszków o poranku?! Idealne śniadanie na leniwy (weekendowy) początek dnia. A co w środku?! Niespodzianka… RABARBAR! Zdaję sobie z tego sprawę, że w Polsce to nie pora na rabarbar. Jednak tutaj, w Anglii, to jego czas, więc mam przyjemność zachwycać się nim już teraz. Polecam Wam zapisać ten przepis (czy też nawet zapamiętać, bo jest niezwykle prosty), a kiedy przyjdzie czas – zacząć smażyć 😉 Teraz możecie po prostu zamienić rabarbar na jakikolwiek inny owoc.

zrabarbarem4

zrabarbarem3

drożdżowe orkiszowe placuszki z rabarbarem i syropem klonowym
spelt yeast pancakes with rhubarb and maple syrup

Składniki:

  • kopiaste pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii (można dodać nawet zamiast cynamonu)
  • łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego (tu: owsiane)
  • 4 chude łodyżki rabarbaru

Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. Dolać ciepłe (nie gorące!!) mleko i delikatnie połączyć. Przykryć folią/ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie pokroić rabarbar na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ciastem. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni – suchej lub lekko natłuszczonej. Podawać z dowolnymi dodatkami np. syropem klonowym/jogurtem roślinnym/śmietanką roślinną. Smacznego!

zrabarbarem2

In English

Ingredients:

  • heaped 1/2 cup of  wholemeal spelt flour
  • tsp of ground cinnamon
  • optionally: seeds of 1/2 vanilla pod (you can add it instead of cinnamon)
  • tbs of maple syrup
  • 1/2 tsp of active dry yeast
  • 1/2 cup of warm plant milk (here: oat milk)
  • 4 thin stalks of rhubarb

Mix the flour with all dry ingredients. Then add warm (not hot!!!) milk and gently combine. Cover with foil / cloth and leave to rise for approx. 30 min. After this time, cut the rhubarb into small pieces and mix with the dough. Fry pancakes on a hot pan – dry or lightly greased. Serve with any toppings, eg. with maple syrup / plant yogurt / plant cream… and ENJOY!

 Tak jak pisałam, placuszki są bardzo proste. Dla chcącego nic trudnego, drożdże Was posłuchają, obiecuję 🙂 Chcecie by były grubsze? Dolejcie mniej mleka lub dodajcie łyżkę mielonego siemienia lnianego. A może macie ochotę zrobić drożdżowe naleśniki? Wykorzystajcie to ciasto by usmażyć duże, pachnące naleśniki na „naleśnikową sobotę”! 🙂

Przyjemnego weekendu!