Batat z patelni/Sweet potato hash.

Jestem chyba uzależniona od przeglądania różnych ciekawych i inspirujących stron internetowych, a w szczególności tych kulinarnych. Zagraniczne blogi są niesamowite, zdjęcia zwalają z nóg, a przepisy są tak pomysłowe. W każdym razie, uważam, że nasze polskie im dorównują, więc nie jesteśmy wcale gorsi 😉 Przechodząc do dania. Natknęłam się kiedyś na pomysł na „sweet potato hash”.. na słodko. Hash po angielsku znaczy siekać czy też „ zapiekanka z siekanego mięsa i ziemniaków”. Nie, w tym wypadku to danie nie jest zapiekanką (choć możecie je zapiec) ani nie zawiera mięsa, ale są w nim ziemniaki, słodkie ziemniaki. Jest to tarty lub też krojony vel siekany w kostkę batat podsmażony na patelni, na oleju kokosowym. Z dowolnymi dodatkami. W moim przypadku, nie na słodko, choć możecie przygotować go np. z cynamonem, dodatkiem daktyli czy syropu klonowego.. pychaaa! 🙂 Ja jednak postawiłam na wersję obiadową. Podsmażyłam cebulkę, dodałam pieczarki, a na koniec wmieszałam do całości kukurydzę. Nie zabrakło jak zawsze zielonej pietruszki, jeszcze więcej smaku dodały aromatyczne przyprawy takie jak wędzona papryka, mielona kolendra, kurkuma i cynamon! Jak myślicie, z czym warto podać takie danie? .. Odpowiedź jest prosta : tahini! lub też orzechy czy pestki 😉

DSC_043311
DSC_043911

smażony batat z pieczarkami i kukurydzą podany z tahini
sweet potato hash with mushrooms and corn served with tahini

Składniki

  • olej kokosowy do smażenia
  • batatDSC_045011
  • cebula
  • 3-4 spore pieczarki
  • pieprz
  • sól himalajska/morska
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • wędzona papryka
  • mielona kolendra
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • łyżka mielonej pietruszki
  • ok.1/3 szklanki wody
  • tahini do podania

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Posiekać cebulę oraz pieczarki. Na początek zeszklić cebulkę, a następnie dodać pieczarki. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć batata (można też pokroić w kostkę, jednak będzie dłużej się smażył). Dodać go na patelnię wraz z kukurydzą. Smażyć chwilę, doprawić resztą przypraw, dolać wodę i dusić/smażyć tak długo, aż batat będzie miękki, a woda wyparuje. Podawać z tahini/orzechami/pestkami/masłem orzechowym/daniem obiadowym/itp. Smacznego!

In English

Ingredients:

  • coconut oil to fry
  • one medium sweet potato
  • onion
  • 3-4 brown mushrooms
  • black pepper
  • himalayan/sea salt
  • smoked paprika
  • ground coriander
  • pinch of cinnamon
  • pinch of turmeric
  • tablespoon of green parsley
  • about 1/3 cup of water
  • tahini (to serve)

In a skillet heat the coconut oil. Chop the onion and mushrooms. At the beginning fry the onions, then add the mushrooms. Season to taste with pepper and salt. Use a grater to grate sweet potato (you can also cut the potato into cubes, but it will take longer to fry). Add it to the pan with the corn. Fry for a minute, season with the rest of the spices, add water and simmer  until sweet potato is tender and the water has evaporated. Serve with tahini / nuts / seeds / peanut butter / other dish / etc. Enjoy!

Po ponad tygodniu edytowania wszystkich wpisów na blogu zdecydowanie potrzeba mi przerwy od laptopa. Na ekran pewnie zerknę, ale nie w takiej ilości jak w miniony tydzień. Jeśli chodzi o wygląd bloga, nie zaszła tu żadna wielka rewolucja. Menu niestety ucierpiało poprzez błędy popełnione prowadząc bloga wcześniej (nigdy więcej dwóch przepisów w jednym poście!!! :/ ). Przepraszam już teraz jeśli zobaczycie w daniach głównych zdjęcie słodkiej potrawy – pod tym zdjęciem kryje się też drugi przepis – z czasem naprawię te błędy 😉 Starałam się jak mogłam by to wszystko jakoś wyglądało, a edycja 302 wpisów wymagała trochę czasu stąd też ta dłuższa przerwa na blogu.

Czuję się jakbym zaczynała na nowo. Mam motywację by robić jeszcze lepsze zdjęcia, wymyślać nowe przepisy i dzielić się tym z Wami. Przeglądając zdjęcia z przed roku znowu zauważyłam jak wielkie postępy robię i byłabym głupia gdybym nie potrafiła się za to docenić. Wierzę mocno, że mój blog będzie się rozwijał, tak jak ja, a Wy dalej ze mną pozostaniecie oraz oczywiście nowi cztelnicy mile widziani 😉

Udanego dnia!

P.S.

1.Blog nadal jeszcze potrzebuję dopracowania. Na pewno krok po kroku będzie coraz lepiej. Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to będą pojawiać się również przepisy po angielsku.

2. Piszcie jeśli występują jakieś problemy, macie pytania itp. Postaram się jak najszybciej poprawić pomyłki 😉

  • Agnieszka Skwirut

    Jest przepięknie! <3
    Jeszcze bardziej chce się jeść… 🙂

  • Kochana, świetna robota! Sama zabieram się za uporządkowanie bloga, ale… ja mam już na nim ponad 600 przepisów – co chyba wiąże się w takim razie z co najmniej dwukrotną ilością pracy, jaką ty wykonałaś na swoim blogu 🙁 Ale efekt jest tego wart, Twoja zmiana utwierdziła mnie w tym przekonaniu 🙂 Blog jest przejrzysty i bardziej…profesjonalny:) Widać, że blogowanie sprawia Ci ogromną przyjemność! Brawo za determinację, tak trzymaj! 🙂

    • ojj,to rzeczywiście byłoby jeszcze więcej pracy, ale nic straconego- przecież zawsze można zmieniać to stopniowo 😉 ja miałam wolny czas, więc wzięłam się w garść i codziennie edytowałam posty by pasowały do szablonu, aczkolwiek gdyby by zabrakło wolnej chwili na takie renowacje to na pewno robiłabym to po opublikowaniu bloga, stopniowo (posty nie wyglądają aż tak źle po zmianie) 🙂 w razie czego służę pomocą 😉
      dziękuję! :*

  • Kochana, pięknie tu! Według mnie wszystko jest pięknie dopracowane i zrobione z sercem, a zdjęcia powalają:) wróżę Ci jakiś blogowy sukces w niedalekiej przyszłości :*

    • dziękuję! :* mam wrażenie, że obie będziemy się wspierać w tej kwestii 😉

  • Angelika B

    Wow, wow co za zmiany! Istny powiew świeżości 😉 Ja najczęsciej korzystam z mobilnej wersji i np w srodku listy skladników mam zdjęcie potrawy. Czy to błąd czy tak ma być?

    • dziękuję! :*
      jak widać, na wersji komputerowej zdjęcie jest zaraz obok przepisu, więc pewnie dlatego tak wyszło – mam nadzieję, że nie przeszkadza to aż tak bardzo, a kolejne przepisy postaram się już dodawać bez tego zdjęcia obok 😉

  • Beata Jabłońska

    Świetne zmiany – pięknie u Ciebie 🙂

  • Daniel

    O kurczę, zmian w aż tak pozytywnym stopniu się nie spodziewałem – przebiłaś moje przypuszczenia 😀
    Ostatnio chodziły mi pod kopułą hash browns, czyżby to był przypadek?

    • przeznaczenie? czas zrobić! 🙂
      cieszę się, że się podoba :*

  • Natalia x

    świetna robota Daria! <3 moim zdaniem wszystko wygląda świetnie :3
    + kiedyś wypatrzyłam sobie u Ciebie kokosowy chlebek bananowy ale teraz jak chcę na niego wejść to niestety wyskakuje mi że strona nie istnieje 🙁

  • Bardzo mi się podoba! Podziwiam się, że wytrwałaś w boju, bo sama wiem ile edycja każdego z postów, kategorii i szablonów może pochłonąć czasu i cierpliwości. Trzymam kciuki i życzę Ci jak najlepiej! Teraz już będzie tylko z górki! 🙂

  • Nowa odsłona bloga bardzo mi się podoba, strona wygląda bardzo profesjonalnie 🙂
    A danie chętnie zjadłabym na kolację 😀