Bakłażan zapiekany i nadziany. / Baked and stuffed eggplant.

 Nigdy nie byłam wielką fanką bakłażanów. Być może dlatego, że gdy pierwszy raz miałam okazję go spróbować był na tyle mdły, że wywoływał we mnie nieprzyjemne uczucie nudności. Aż w końcu, na wakacjach w Turcji, pokochałam to warzywo. Jak domyślić się można – w wersji pieczonej, dobrze wypieczonej. Tam zazwyczaj był z dosyć sporą ilością oleju/oliwy – w każdym razie, danie nie obciążało żołądka ani nie wydawało się przesadnie tłuste, a smakowało cudownie! Jeśli chodzi o bakłażana to lepiej piec go dłużej niż nie dopiec. Mimo iż nie mamy jeszcze sezonu na oberżynę czy też inaczej zwaną… gruszkę miłości, to właśnie nabrałam ochoty na danie z jej udziałem i przygotowałam w walentynkową niedzielę, tak nawiązując do tego miłosnego tematu i nazwy bakłażana. Postanowiłam na początek go dobrze zapiec, a potem nadziać pieczonymi ziemniakami, które połączyłam wraz z porem oraz pieczarkami z patelni. Całość oblałam ulubionym sosem z tahini z dodatkiem zataru i soku z cytryny. Wszystko wspaniale się skomponowało, bakłażan rozpływał się w ustach i był pełen wędzonego aromatu, którego nabiera właśnie podczas pieczenia.

pieczonybakłażan
pieczonybakłażan2
pieczonybakłażan3

pieczony bakłażan nadziany pieczonymi ziemniakami z porem i pieczarkami podany z sosem z tahini
baked eggplant stuffed with baked potatoes with leek and mushrooms served with tahini sauce

Składniki (1 porcja):

  • średniej wielkości bakłażan
  • zatar
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżka sosu sojowego tamari
  • pieprz
  • jeden duży ziemniak
  • wędzona papryka
  • pieprz
  • sos sojowy tamari
  • zatar
nadzienie
  • por – biała część
  • 3 duże pieczarki
  • garść świeżego szpinaku
  • pieprz
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Bakłażana dokładnie obmyć i przekroić wzdłuż na pół, zrobić nacięcia – najlepiej w formie „X”. Posypać przyprawami oraz skropić sosem sojowym i roztopionym olejem kokosowym. Przełożyć na papier do pieczenia/natłuszczoną blachę. Obok bakłażana dodać pokrojone w kostkę, doprawione ziemniaki. Całość piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30-40 min.

W tym czasie przygotować część nadzienia. Pora pozbawić zewnętrznych części i przekroić wzdłuż, a następnie posiekać w drobne plasterki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, dodać pora i chwilę podsmażać. Następnie pokroić pieczarki i dołożyć do pora. Wszystko doprawić do smaku, a na koniec dodać świeży, posiekany szpinak. Smażyć ok. 4-5 min.

Gdy ziemniaki będą już gotowe – prawdopodobnie szybciej od bakłażana, należy sprawdzać ich stan, dodać je na patelnie do reszty nadzienia i wymieszać. Upieczongo bakłażana podawać z nadzieniem oraz sosem z tahini* i opcjonalnie – świeżą pietruszką. Smacznego!

*sos z tahini: łyżeczka tahini + łyżeczka soku z cytryny +2-3 łyżki wody + zatar + pieprz – wymieszać

In English

Ingredients:

  • an average size eggplant
  • zatar
  • tsp of melted coconut oil
  • tbs of tamari soy sauce
  • black pepper
  • one quite large potato
  • smoked paprika
  • black pepper
  • tamari soy sauce
  • zatar

filling

  • white part of leek
  • 3 big mushrooms
  • handful of fresh spinach
  • black pepper
  • pinch of pink Himalayan salt
  • tsp of thyme
  • 1/2 tsp of smoked paprika

Wash the eggplant and cut into a half, then make incisions – preferably in the form of an „X”. Sprinkle with spices, soy sauce and melted coconut oil. Transfer to a baking paper / greased baking tray. Next to eggplant add diced, seasoned potatoes. Bake for about 30-40 min. in 200 Celsius degrees.

At this time, prepare the part of the filling. Peel and cut the leek into half and then chop into small slices.  Heat a tsp of coconut oil and fry leek for a bit. Add chopped mushrooms and spices. At the end, mix with fresh, chopped spinach. Fry for about 4-5 min.

When potatoes are ready (they should be well baked before the eggplant so check it during baking) add then to the rest of the filling and mix. Served with baled egggplant and tahini sauce* (optionaly with fresh green parsley as well).

*tahini sauce: tsp of tahini + tsp of lemon juice + 3 tsp of water + zatar + blak pepper – mix

Jak można zauważyć – uwielbiam zapiekane i nadziewane warzywa! 🙂

Miłego czwartku!