Ziemniaczana potrawka.

 Jestem fanką wszelkiego rodzaju warzywnych potrawek, a tym bardziej jak dodam jeszcze do nich strączki czy tofu. W okresie jesienno-zimowym są zbawienne, ogrzewają organizm, a przy tym cieszą podniebienie,a przy tym są bardzo sezonowe. Ostatnio postanowiłam przyrządzić właśnie takie „jednogarnkowe danie” z dodatkiem ziemniaków, a dokładniej puree ziemniaczanego. Oczywiście, nie zabrakło też strączków, a z pomocą przyszła mieszanka różnych rodzajów fasoli z ciecierzycą. Do tego aromatyczne przyprawy, niezastąpiona marchew oraz… mleczko kokosowe i sałata! Tak, to taka moja wariacja, która świetnie się sprawdziła. Mleczko dodało nieco egzotycznej nuty, zaś sałata chrupkości. Potrawkę podałam wraz z kaszą, ale można wybrać do niej ryż np. jaśminowy czy basmati, bądź zjeść ją bez dodatków – świetnie smakuje zapiekana wraz z płatkami drożdżowymi na wierzchu.

DSC_015811
DSC_016511
ziemniaczana potrawka z strączkami, marchewką, mleczkiem kokosowym oraz sałatą (podana z kaszą jaglaną)
potato stew with legumes, carrots, coconut milk and little gem lettuce (served with cooked millet)
Składniki (2-3 porcje obiadowe):
  • mieszanka ugotowanych strączków – 240g (czerwona fasola, biała fasola – cannellini oraz masłowa, ciecierzyca)
  • dwa duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • niewielka główka sałaty (tutaj Little Gem)
  • 1/2 szklanki gęstego mleczka kokosowego (ta bardziej zwarta część)
  • szklanka wody
  • sól himalajska różowa
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżka suszonej pietruszki
  • olej kokosowy do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości – najlepiej pokroić je drobniej by przyspieszyć proces gotowania. Ostudzić i obrać z skórki. Rozgnieść na puree i odstawić. Pokroić marchewkę w drobne plastry. Rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć na nim marchew. Doprawić pieprzem oraz solą. Następnie dodać ugotowane strączki (odsączone i przepłukane, jeśli z puszki). Smażyć chwilę, doprawić wszystkimi przyprawami. Dodać puree z ziemniaków i wymieszać wszystko. Dolać wodę oraz mleczko kokosowe, dokładnie połączyć i dusić jeszcze chwilę. Na sam koniec wmieszać pokrojoną sałatę, ak by zachować jej chrupkość. Podawać wraz z kaszą/ryżem/pieczywem lub osobno np. zapiekając w piekarniku. Warto dodać słonecznik czy pestki dyni do podania oraz świeżą/suszoną zieloną pietruszkę. Smacznego
DSC_020411

Powyższa potrawka zapieczona z płatkami drożdżowymi (ok. 180-200 stopni Celsjusza 20-30 min.)

Miłego wtorku! 🙂