Prosty, zdrowy chlebek bananowy.

 Jednym z moich ulubionych śniadaniowych wypieków (poza pieczoną owsianką czy świeżym pieczywem) od zawsze był, jest i będzie… CHLEBEK BANANOWY! Jest to taki wypiek, że wystarczy mały błąd jeśli chodzi o proporcje suchych i mokrych składników, a może wyjść zakalec – przynajmniej znam to z własnego doświadczenia. Jednak, udało mi się znaleźć idealny, prosty przepis na ten słodki poranny wypiek, dzięki czemu chlebek jest puszysty, a zarazem delikatnie mokry lecz nie zakalcowaty. Mąka gryczana oraz owsiana sprawdziły się tutaj świetnie, chlebek był naprawdę bardzo lekki. Aromatu dodał mu cynamon, a na wierzch trafiły (lekko przypieczone) chrupiące orzechy włoskie. Na śniadanie czy deser, smakuje pysznie i rozpływa się w ustach. Polecam podać go wraz z orzeźwiającym granatem. A może tak wysmarować go masłem orzechowym lub zjeść razem z towarzyszącą mu szklanką ciepłego kakao? Czemu nie?! 🙂

DSC_028311
DSC_027811
DSC_024811

DSC_027811cynamonowy chlebek bananowy z orzechami włoskimi
cinnamon banana bread with walnuts
Składniki:
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego (lub inne np. sojowe/migdałowe)
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (bądź daktylowego/ksylitolu)
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki mąki owsianej*
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej*
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. łyżeczki cynamonu
  • orzechy włoskie (lub inne) na wierzch ciasta

Banana rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wymieszać z wszystkimi mokrymi składnikami. Następnie wmieszać suche składniki i dokładnie połączyć. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Na wierch ułożyć dowolne orzechy. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 40-45 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!

* W sumie 1 1/4 szklanki mąki – można uczyć też innych.
 Wypiek idealny w okresie egzaminów (czy też nauki do nich) lub stresującego czasu w pracy/życiu, dużej ilości obowiązków. Warto poświęcić mu chwilę, jest bardzo szybki w przygotowaniu. Pieczesz i odprężasz się zarazem, a potem już tylko cieszysz się smakiem puszystego chlebka. Polecam! 😉

Przyjemnego czwartku!
  • Uwielbiam chlebki bananowe bo są idealne na śniadanie ! Do tego nie ma opcji, aby wyszły suche, bo banan nadaje im wilgotności. pycha 🙂

  • Znam to uczucie odprężenia po upieczeniu czegoś dobrego :3 Chlebek bananowy to cudo…i wegański klasyk <3

  • Wygląda mega pysznie! Nigdy nie próbowałam, ale widzę, że jest czego żałować.

  • Anonimowy

    Pyszotka. A ja szukam alternatywy do sklepowego pieczywa. Chetnie bym zjadla chlebek z maslem orzechowym;-). Mozesz podac wymiary foremki? Kaska.

    • 21cm x 11 cm 😉
      pozdrawiam i smacznego! 🙂

  • Ervisha

    U mnie chlebek bananowy to zawsze był zakalec – moze z Twojego przepisu mi się uda 😉

  • z tym zakalcem też czasami muszę się zmierzyć, ale Twój wygląda wyśmienicie! 🙂

  • Anonimowy

    Czy mozna upiec tylko z maki owsianej czy zakalec by wyszedl bo moze ta maka sama do pieczenia sie nie nada? Jakie wymiary foremki? Kusi mnie upiec, mmmmm…. pysznie wyglada:)

    • można, można 😉 a foremka ma wymiary 21cm x 11cm 🙂
      pozdrawiam i smacznego 🙂

  • Chyba czytasz mi w myślach, bo od rana chodził mi po głowie chlebek bananowy! To chyba znak, że muszę iść go upiec 😀
    Z orzechami włoskimi i granatem musiał świetnie smakować <3

  • Chlebek wygląda cudownie i pewnie tak smakuje !
    a ja lubię jak wychodzi trochę zakalcowaty <3 .

  • Zrobię<3

  • Robiłam w sumie niedawno, ale myślę, że kolejny raz mi nie zaszkodzi. Uwielbiam ten chlebek! <3

  • Bardzo często przygotowuję tego typu chlebek 🙂

  • zmielę owsiane płatki, użyję syropu z agawy i będę miała! <3
    kooocham bananowe <3

  • ohh uwielbiam. Szczególnie w towarzystwie ciepłej zbożowej kawy. Szczególnie w trakcie wolnego dnia! 🙂

  • Twoje zdjęcia są coraz piękniejsze <3 Mam wolne, więc poświęcę ten czas na nadrobienie zaległości na Twoim blogu 😀
    A chlebek wygląda cudnie! Muszę znowu sobie upiec 😀

    • dziękuję! :*
      udanego dnia 🙂

  • Kocham chlebki bananowe 😀
    Wyszedł Ci wspaniale 🙂

  • ajj, a ja mam wielka słabość do banananowych <3

  • Anonimowy

    A ile gram ma byc tej maki i bananow?

    • trudno mi dokładnie powiedzieć, tak ok. 70g mąki gryczanej oraz 90g-100g mąki owsianej.
      banany były średniej wielkości – każdy po ok. 120g (bez skórki) 🙂 to są wymiary przybliżone.

  • Anonimowy

    A foremka ma jakie wymiary?

    • foremka ma wymiary 21cm x 11cm 🙂

  • Po raz pierwszy trafiłam na Twój blog – przepisy wydają się fantastyczne! Chlebek bananowy na pewno wypróbuję, bo mi ciągle wychodzi bezglutenowy zakalec.

    • dziękuję! cieszę się, że się podobają! smacznego życzę i zapraszam częściej 😉
      pozdrawiam ciepło 🙂

  • Katarzyna Dzierżęga

    uwielbiam chleby domowe !

  • Ach uwielbiam takie chlebki! Są doskonałe do zabrania do pracy lub w podróż <3 Również często robię 🙂