Pieczone, z fasolą i szpinakiem.

 Tak jak pisałam w przedostatnim poście, na blogu będzie batatowo. Dziś kolejny, bardzo prosty pomysł jak przyrządzić go na obiad. Wystarczy go po prostu upiec i podawać z dowolnymi dodatkami – warzywami, strączkami czy kaszą. Ja postawiłam na cebulkę, pieczarki, suszone pomidory, kukurydzę, szpinak oraz… białą fasolę! Cała gama kolorów i zdrowia. Uwielbiam takie połączenia, a strączki coraz częściej włączam do swojego „jadłospisu”. Jak widać poniżej, batata podałam w postaci grubszych ‚plastrów’ aczkolwiek możecie upiec go też w całości, a potem rozciąć na pół i nadziać przygotowanym dodatkiem. Kombinacji jest wiele… jakby tak pokroić słodkiego ziemniaka w kostkę, zapiec, a potem wmieszać w fasolę z szpinakiem i pieczarkami? czemu nie?! 🙂 Bardzo lubię tworzyć dania, które można podawać na przeróżne sposoby, bo często gdy zrobi się czegoś więcej, drugiego dnia można przygotować je nieco inaczej i w ten sposób odmienić posiłek. Może przejdę już do przepisu.

 

pieczony batat z białą fasolą smażoną z cebulką, pieczarkami, szpinakiem, kukurydzą i suszonymi pomidorami
baked sweet potato with white butter bean fried with onion, mushrooms, spinach, corn and dried tomatoes
Składniki:
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 4 duże pieczarki
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • 200-230g ugotowanej białej fasoli (tutaj: butter bean)
  • ok.1/2 szklanki kukurydzy (mrożona/z puszki)
  • wędzona papryka, mielona papryka
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka suszonej pietruszki
  • dwie garście świeżego szpinaku
  • batat
  • wędzona papryka, pieprz

Na początek batata pokroić w grubsze plastry, nakłuć by szybciej się upiekł i doprawić papryką oraz pieprzem. Piec w 200 stopniach Celsjusza do miękkości,ok. 30 min. W tym czasie przygotować resztę składników dania. Cebulkę drobno pokroić razem z czosnkiem. Smażyć na łyżce oleju kokosowego do zeszklenia. Dodać posiekane suszone pomidory, a następnie pokrojone pieczarki. Doprawić pieprzem. Dodać na patelnie ugotowaną fasolę (lub z puszki/kartonu) oraz kukurydzę. Całość doprawić resztą przypraw, a na koniec wmieszać szpinak. Smażyć jeszcze chwilę, a na koniec podawać wraz z gotowym upieczonym batatem. Warto podać z pestkami słonecznika, dyni czy sosem z tahini. Smacznego!

Dobrze by było wprowadzić tutaj jakieś zmiany, które planuję już od miesięcy. Jak będzie, dopiero się okaże, trzymajcie kciuki! 😉 Dziś czeka mnie ostatni dzień pt. egzamin, potem jestem „wolna” do lutego, więc będzie czas na majsterkowanie przy blogu.
Kolejne batatowe przepisy wkrótce! 🙂

 

Udanego dnia!