Pieczone, z fasolą i szpinakiem.

 Tak jak pisałam w przedostatnim poście, na blogu będzie batatowo. Dziś kolejny, bardzo prosty pomysł jak przyrządzić go na obiad. Wystarczy go po prostu upiec i podawać z dowolnymi dodatkami – warzywami, strączkami czy kaszą. Ja postawiłam na cebulkę, pieczarki, suszone pomidory, kukurydzę, szpinak oraz… białą fasolę! Cała gama kolorów i zdrowia. Uwielbiam takie połączenia, a strączki coraz częściej włączam do swojego „jadłospisu”. Jak widać poniżej, batata podałam w postaci grubszych ‚plastrów’ aczkolwiek możecie upiec go też w całości, a potem rozciąć na pół i nadziać przygotowanym dodatkiem. Kombinacji jest wiele… jakby tak pokroić słodkiego ziemniaka w kostkę, zapiec, a potem wmieszać w fasolę z szpinakiem i pieczarkami? czemu nie?! 🙂 Bardzo lubię tworzyć dania, które można podawać na przeróżne sposoby, bo często gdy zrobi się czegoś więcej, drugiego dnia można przygotować je nieco inaczej i w ten sposób odmienić posiłek. Może przejdę już do przepisu.

 

pieczony batat z białą fasolą smażoną z cebulką, pieczarkami, szpinakiem, kukurydzą i suszonymi pomidorami
baked sweet potato with white butter bean fried with onion, mushrooms, spinach, corn and dried tomatoes
Składniki:
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 4 duże pieczarki
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • 200-230g ugotowanej białej fasoli (tutaj: butter bean)
  • ok.1/2 szklanki kukurydzy (mrożona/z puszki)
  • wędzona papryka, mielona papryka
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka suszonej pietruszki
  • dwie garście świeżego szpinaku
  • batat
  • wędzona papryka, pieprz

Na początek batata pokroić w grubsze plastry, nakłuć by szybciej się upiekł i doprawić papryką oraz pieprzem. Piec w 200 stopniach Celsjusza do miękkości,ok. 30 min. W tym czasie przygotować resztę składników dania. Cebulkę drobno pokroić razem z czosnkiem. Smażyć na łyżce oleju kokosowego do zeszklenia. Dodać posiekane suszone pomidory, a następnie pokrojone pieczarki. Doprawić pieprzem. Dodać na patelnie ugotowaną fasolę (lub z puszki/kartonu) oraz kukurydzę. Całość doprawić resztą przypraw, a na koniec wmieszać szpinak. Smażyć jeszcze chwilę, a na koniec podawać wraz z gotowym upieczonym batatem. Warto podać z pestkami słonecznika, dyni czy sosem z tahini. Smacznego!

Dobrze by było wprowadzić tutaj jakieś zmiany, które planuję już od miesięcy. Jak będzie, dopiero się okaże, trzymajcie kciuki! 😉 Dziś czeka mnie ostatni dzień pt. egzamin, potem jestem „wolna” do lutego, więc będzie czas na majsterkowanie przy blogu.
Kolejne batatowe przepisy wkrótce! 🙂

 

Udanego dnia!
  • Trzymam kciuki z egzamin! 😀

  • Agu

    Składniki nieziemskie i cudownie wygląda, zaśliniłam się od samego patrzenia.
    PS trzymam kciuki za powodzenie na egzaminie 🙂

  • Jakie to jest piękne! Chyba natchnęłaś mnie na dzisiejszy obiad… pozostało tylko czekać aż wrócę do domu i dopadnę batata 🙂

  • Oho! Właśnie ostatnio za mną chodzą bataty. 😀
    Powodzenia na egzaminie!

  • Uwielbiam takie dania, które można przygotować na różne sposoby 🙂
    Pysznie wyglądają te wszystkie warzywa 🙂

  • km

    Jak dla mnie posiłek idealny! Czekam z ciekawością na zmiany na blogu (choć teraz niczego mu nie brakuje) 🙂

  • Wygląda smacznie 🙂

  • zazdroszczę, ja będę mieć wolne dopiero od 2 lutego, jeśli zdam 😀
    patrząc na te zdjecia aż ślinka cieknie! Ależ bym chciała mieć Cię za współlokatorkę 😀

  • pieczone bataty z tymi wszystkimi dodatkami- idealne!

  • Ta mieszanka musi się bardzo fajnie komponować ze słodkimi batatami 🙂 Też je właśnie jem, ale w zupie ^^

  • Już się nie mogę doczekać zmian. Wiem, że będzie ślicznie 😉
    A propozycją obiadową jak zwykle wygrałaś. uwielbiam wszystko na tym talerzu 😉

  • Od dawna mam w planach podania batata z fasolą, bo parę razy się już zetknęłam z tym pomysłem. Chyba koniec z wahaniem!

  • pieczone wygrywają wszystko 🙂

  • Strąkami zajadam się codziennie, a bataty wcinam równo od trzech dni <3
    I… borze brzozowy, jak to bosko wygląda!

  • wszystko co lubię na tym talerzu! mniam 🙂

  • Wygląda znakomicie i tak apetycznie! 🙂

  • To byłby dla mnie idealny lunch 🙂

  • Ostatnio tak często smażę pieczarki, więc opcja z suszonymi pomidorami szybko może się pojawić i u mnie 😉

  • Uwielbiam pieczone bataty i fasolę, więc danie idealne dla mnie 🙂

  • Magda Lena

    Pieczone bataty uwielbiam. Co fajniejsze, wczoraj zaopatrzyłam się nie tylko w te bulwy, ale i w fasolę 🙂

  • Ada

    Ile dajemy szpinaku ?

    • ooo, dobre pytanie! zapomniałam dodać w przepisie 😉 dwie garście świeżego szpinaku 🙂

      • Ada

        Dziękuję 🙂 Mam jeszcze pytanie odnośnie lodów z banana… z samych bananów mrożonych wyjdą? Kiedyś próbowałam ale wyszły zbite… moze wybrałam za mało dojrzałe banany? A jak mieszac banany z innymi owocami to również powinny być one mrożone?

        • spokojnie wyjdą z samych bananów – możesz dolać trochę wody jeśli Twój blender jest słabszy 🙂 najlepiej poczekać po wyciągnięciu ich z zamrażalki ok. 5-10 min. a potem miksować, aż postanie gładka, kremowa, gęsta masa 🙂 możesz zmiksować banany z mrożonymi owocami lub świeżymi, w każdym razie – dodając świeże może wyjść bardziej jak gęste mrożone smoothie 😉