Ochota na słodkie, zdrowe brownie.

 Czy czasem macie takie dni kiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego? Nie chodzi mi tutaj o niezdrową kupną słodycz przepełnioną cukrem i ‚chemią’, ale raczej o jakieś domowe ciacho, ciastko, dobrą czekoladę czy inny deser. No tak, czasem zdarzają się takie dni. Jest na to sposób, nie – to nie babeczka z kubeczka, a jedno z najlepszych czekoladowych ciast! O taaak, czekolada – na samą myśl wzrasta nam apetyt a nogi same kierują w stronę szafki z słodkościami… Tylko jak uczynić czekoladowe ciasto bardziej zdrowym, tak by ta każda chęć na coś słodkiego nie skończyła się, jak niestety dla wielu, wyrzutami sumienia? To bardzo proste rozwiązanie. Awokado + kakao = BROWNIE! Zamiast cukru syrop daktylowy. Mąka.. owsiana oraz kokosowa. Na wierzch zaś wiórki kokosa oraz chrupiące płatki migdałów. Najprostsze, szybkie, bardzo zdrowe i przede wszystkim przepyszne. Awokado sprawia, że nasz kakaowy wypiek ma cudowną gliniastą strukturę niczym najlepsze klasyczne brownie 🙂

DSC_005411
DSC_005611
DSC_006511
 kokosowe brownie z awokado
coconut avocado brownie
Składniki: (2-3 deserowe porcje)
  • 1/2 dużego dojrzałego awokado
  • łyżka kakao
  • 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej*
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka syropu daktylowego
  • ok.1/3 szklanki wody lub mleka roślinnego np. kokosowego
  • opcjonalnie: posiekana gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe na wierzch ciasta

Awokado zmiksować na mus (lub tak jak ja rozetrzeć widelcem). Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste lecz nie zbyt zwarte. Przełożyć do foremki/naczynka wyłożonego papierem do pieczenia. Posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!

*Mąka kokosowa jest bardziej chłonna od innych, dlatego próbując ją podmienić np. na owsianą lub jeszcze inną należy dodać nie 2, ale 4 łyżki (opcjonalnie, razem z łyżką wiórek kokosowych). Można też dodać zmielone siemię lniane.

Inne pomysły na czekoladowe ciasta:
Przyjemnego piątku!
  • aż ślinka cieknie! zrobię na dniach z bananem 😀

  • zdecydowanie JADŁABYM!

  • Czekoladzie póki co mówię nie. Chociaż to twoje ciasto rzeczywiście baardzo kusi! 😉

  • Wygląda apetycznie! 🙂

  • Kokosowe brownie, coś dla mnie!

    platki-owsiane.blogspot.com

  • Pysznie prezentuje się na zdjęciach 🙂 zdecydowanie wypróbuję

  • Super, akurat szukałam przepisów na wykorzystanie mąki kokosowej:)

  • Ja się powtórzę, bo inaczej mi nie wypada – piękne zdjęcia 😀 (w wypiek już nawet wątpić nie śmiem)

  • Jak tylko odpale piekarnik zeby upiec bataty to koniecznie musze zrobic to brownie! Z awokado jeszcze nie robilam. Fajnie, ze podalas jeszcze inne propozycje na brownie z bloga – jest w czym wybierac 🙂

  • Wygląda pięknie 🙂

  • A ja właśnie zajadam na deser weganskie brownie bezglutenowe, z ciecierzycy i masła orzechowego 🙂 Fajnie mieć wege znajomych, bo zawsze coś ciekawego podrzucą do zjedzenia.