Zdrowa, domowa masa makowa.

 Mak… moje świąteczne uzależnienie! 🙂 Zazwyczaj w tym okresie jem go najwięcej, a masa makowa mogłaby towarzyszyć mi dzień w dzień. Uwielbiam ten słodki makowo-bakaliowy smak. Oczywiście, masę makową robię sama – nie ma lepszej i zdrowszej od tej domowej. Wystarczy zmielić mak, ewentualnie kupić mielony, dodać bakalie, orzechy, zdrowy syrop – najlepsza z klonowym, i gotowe. Już niedługi z jej udziałem stworzę ukochane makówki (robimy je noc przed Wigilią) oraz ciacho – będzie na blogu! 🙂 Tymczasem podaję Wam swój podstawowy przepis na pyszną, zdrową masę makową.

DSC_014411
DSC_016511
masa makowa z bakaliami i orzechami
poppy seeds with dried fruits and nuts
Składniki (większa porcja – na mniejszą podzielić składniki na pół):

  • 400g mielonego maku
  • szklanka dowolnych orzechów (u mnie zazwyczaj włoskie i migdały)
  • szklanka rodzynek
  • szklanka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy (suszona lub świeża – najlepiej z organicznej pomarańczy)
  • opcjonalnie: sok z 1/2 pomarańczy
  • szklanka syropu klonowego
  • opcjonalnie: ekstrakt migdałowy, wanilia
Mak gotować ok. 30-40 min. na wodzie – szklanka/dwie. Następnie odsączyć na drobnym sitku lub w gazie. Lekko ostudzić. Wymieszać w bakaliami i syropem. Masę przechowywać najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku. Powinna wytrzymać do tygodnia, ale wiadomo – bardzo szybko znika! 🙂
 Robi się coraz bardziej świątecznie. Planów mnóstwo, pracy nie brakuje. To będą cudowne Święta 🙂

Udanego dnia!