Świąteczne pierogi.

 Nie ma takich świąt Bożego Narodzenia bez pierogów… z kapustą i grzybami oczywiście! 🙂 Przyznam, że nie jestem mistrzynią w ich lepieniu i niejeden potrafi się rozwalić (na szczęśie przy ich tworzeniu człowiek robi się głodny! :D), ale w smaku zawsze zachwycają. Polecam Wam stworzyć nieco zdrowszą wersję tego świątecznego przysmaku używając mąki orkiszowej, najlepiej pełnoziarnistej (typ 2000). Farsz też można ‚uzdrowić’ nie smażąc cebulki na niezdrowym tłuszczu tylko lekko prażąc dusząc z mniejszą ilością oleju. Zachwycają każde podniebienie, w mojej rodzinie nie ma osoby, która by ich nie lubiła. Niezmiennym faktem jest, że to jednak Babcia robi te najlepsze 🙂

DSC_039011
orkiszowe pierogi z kapustą i grzybami
spelt pierogies stuffed with cabbage and mushrooms
Składniki:
ciasto

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub zwykłej
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju/oliwy
  • szczypta soli
farsz (inspiracja)
  • 500g kapusty kiszonej
  • 50g suszonych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1 goździk
  • 3 liście laurowe
  • pieprz i sól morska
  • łyżeczka syropu klonowego
  • cebula
  • olej do smażenia
Na początek przygotować farsz. Grzyby zalać gorącą wodą na min.1h. Następnie gotować razem z startą na dużych oczkach marchwią oraz pietruszką, aż będą miękkie. Kapustę gotować z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, jałowcem, goździkiem i 1/2 łyżeczki soli, do miękkości. Gdy wszystko się ugotuję, lekko przestudzić i drobno posiekać. Wymieszać z przyprawami oraz podsmażoną cebulką.
Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Dosolić, następnie zrobić wgłębienie i wlać olej oraz stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Stolnicę posypać mąką, wałkować ciasto na pierogi (uważać, by nie zbyt cienko!), a następnie wycinać szklanką koła, nadziewać farszem, a na koniec sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 min. Podawać z podsmażoną cebulką. Smacznego!
*Pierogi przed mrożeniem lekko podgotować.
**Aby się nie sklejały warto wysmarować je oliwą/olejem po ugotowaniu.
 Cudowny weekend w Krakowie za mną i teraz czas na dalsze przygotowania do świąt. Nie mam nadmiaru pracy, więc mogę spokojnie zabrać się za porządki i przygotowywanie wigilijnych potraw, a chwila na dobrą herbatę czy kawę zawsze się znajdzie 🙂

Miłego tygodnia!
  • U mnie nie na każdych świętach są pierogi, ale w tym roku moja ciocia będzie robić, więc będą 🙂
    Twoje wyglądają przepysznie i na pewno tak smakowały 🙂 Moje ulubione to z serem, ale takie z kapustą i grzybami też bardzo lubię 🙂

  • Te zdjęcia! Dostałam pierogowego oczopląsu 🙂 A w tej kapuście tyle dodatków, co ja bym dała, żeby spróbować Twojego pieroga 😉 Odpocznij w te Święta :*

  • Wspaniałe zdjecia!!! Chcialabym zrobic Twoje pierogi, ale moja mama nie lubi takich zdrowszych wersji, wrecz ich nie toleruje… Przykro mi, ale na pewno kiedys je zrobie I zjem wszystkie sama 😀

  • km

    Juz nie mogę się doczekać świątecznych pierogów i uszek z barszczem 🙂 I oczywiście zgadzam się z tym, ze babcine najlepsze – choć mojej babci już niestety trzeba pomagać w ich lepieniu 🙁 Twoja uzdrowiona wersja bardzo mi się podoba 🙂

  • Może i ja w tym roku sprzedam mojej rodzinie takie uzdrowione pierogi? Wyglądają bosko, a pewnie jeszcze lepiej smakują.
    Uwielbiam pierogi babci, więc domyślam się o czym piszesz 🙂
    Miłych dalszych przygotowań :*

  • Wygląda smacznie 🙂

  • u mnie już pierogi też gotowe i czekają w zamrażalniku 😀 w następnym roku postaram się rodzince jakieś nie pszenne zrobić i już wiem skąd 😀
    fakt, babcine najlepsze, ale i tak Ci genialne wyszły 😀 no, a o zdjęciach nic nie mówię 😀

  • Bardzo dużo osób nie wyobraża sobie Świąt bez pierogów, a u mnie w domu się ich nie robi. Rodzice nie wynieśli tej tradycji ze swoich domów przez co u nas też nie zagościła.

  • U mnie zawsze z mamą lepimy pierogi, wegańskie pierogi. Co prawda z glutenem (który zabija), ale też pysznie 🙂

  • u mnie najlepsze robi mama 😀
    Ale to fakt- bez nich nie ma świąt! 🙂

  • Pierogi to nieodłączna potrawa na Wigilii, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie zrobić;)) Twoje wyglądają bardzo smakowicie;)

  • ja chce domowe pierogi! pysznie!

  • Fajny przepis – orkiszowych jeszcze nie jadłam 🙂