Smażony czy pieczony?… Warzywny banan!

 Plantan, banan warzywny. Pisałam Wam o nim już TUTAJ, zerknijcie 😉 Tym razem postanowiłam go zarówno usmażyć jak i upiec, by porównać obie wersje. Jak myślicie, która lepsza… plantan smażony na oleju kokosowym czy pieczony z cynamonem i brokułami? Myślę, że nie ma tutaj wygranej, bo oba wydania są przepyszne, a ja pokochałam to…  warzywo w kształcie banana ? 😀 Przedstawię Wam moje propozycje podania. Został mi jeszcze jeden i mam zamiar przyrządzić go na słodko, jadłam już kiedyś smażonego z szczyptą soli, podanego z śmietanką sojową (i cukrem), więc od razu nasunęła mi się do głowy myśl, by uzdrowić go nieco i podać z kokosową śmietanką oraz syropem klonowym <3 Na pewno kiedyś tak go spróbuję 🙂 Dziś jednak wytrawnie…

DSC_001611
smażony na oleju kokosowym plantan podany z ryżem jaśminowym z przyprawami i pietruszką
fried plantain with coconut oil served with jasmine rice with spieces and parsley
Składniki:
  • średniej wielkości banan warzywny vel plantan
  • łyżka oleju kokosowego
  • ryż jaśminowy (porcja, ok. 4-5 łyżek)

przyprawy do ryżu:

  • cynamon,
  • wędzona papryka,
  • mielona papryka,
  • kurkuma,
  • suszona pietruszka,
  • mielona kolendra,
  • pieprz
Plantana pokroić w plastry i smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. W tym czasie gotować też ryż z wszystkimi przyprawami. Podawać razem z gotowym bananem. Smacznego!
Bardzo proste danie, ale jak można zauważyć, ostatnio taka prostota u mnie króluje i sprawdza się najlepiej.

Kolejny pomysł jest całkiem podobny, z tymże plantan został upieczony z cynamonem i olejem kokosowym, a towarzyszyły mu brokuły. Podałam go zaś z gęstą, lepką, aromatyczną orzechową kaszą gryczaną.

DSC_004011
orzechowa kasza grycznana podana z pieczonym cynamonowym plantanem i brokułami
peanut butter buckwheat groats served with baked cinnamon plantain and broccoli
Składniki:
  • banan warzywny vel plantan
  • kilka różyczek brokuła
  • łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
kasza:
  • 4-5 łyżek niepalonej kaszy gryczanej
  • cynamon,
  • wędzona papryka
  • mielona kolendra i suszona pietruszka
  • pieprz, sól morska
  • łyżka masła orzechowego (tu: 100%, crunchy)
Banana i brokuły pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z olejem i cynamonem. Piec na papierze do pieczenia ok. 15-20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Ups, trochę mi się przypiekły brokuły, ale na szczęście uratowałam je przed spaleniem 😉
W tym czasie ugotować kaszę z przyprawami. Na koniec wmieszac do niej masło orzechowe. Podawać razem z gotowymi warzywami i posypać pietruszką, mieloną papryką. Smacznego!
 Nieco mniej świąteczne smaki, ale za niedługo na pewno zagoszczą tutaj te klimaty, jeszcze 20 dni do Wigilii!! 🙂 Nie wiem jak to będzie z wszystkimi potrawami na święta. Postaram się podzielić przepisami jak najszybciej będę mogła (to już moje drugie wegańskie Boże Narodzenie!! <3), z tymże niektóre dania na pewno pojawią się tutaj już po, gdyż wymagają przygotowania w dzień świąt czy w wieczór/noc przed, a wiadomo – w święta nie będę siedzieć na komputerze 😉

Miłego piątku! :*