Seler czy ryba? Po grecku.

 To już ostatni świąteczny przepis w tym roku. Czyżby mało, hmmm… polski? Nie do końca, choć nazwa może zmylić. Ryba po grecku, ale że wegańska?! Tak! I pewnie dobrze już Wam znana. Na moim wigilijnym stole ‚ryba’ po grecku w postaci selera w roli głównej pojawiła się dopiero rok temu, a wcześniej ani ryba ani seleryba po grecku nie gościła u nas na święta. W każdym razie, przepis ten podbił niejedno podniebienie w mojej rodzinie, więc teraz już nie może zbraknąć tego dania. W tym roku zamiast tradycyjnie smażyć selerybę upiekłam ją w piekarniku, a na koniec, jak zawsze, otuliłam warzywami w pomidorowych klimatach. Nie ma to jak koncentrat pomidorowy 🙂 Inspirowałam się przepisem niezastąpionej Marty z Jadłonomii, jednak trochę zmian wprowadziłam i dzielę się dziś z Wami moim pomysłem – możecie przygotować ją też na Sylwestra czy Nowy Rok! 🙂

DSC_065311
seleryba po grecku
greek style celery a’la fish
Składniki:
seleryba
  • 1 kg selera
  • 2 litry wody
  • 2 liście nori + ok. 5 do obwijania
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 ziarenka kolendry
  • sól morska
  • pieprz
  • ok. 1/4-1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
  • mąka ryżowa do obtoczenia

Wodę zagotować razem z nori, sosem sojowym i przyprawami. Selera obrać i pokroić w okrągłe plastry, a następnie na pół. Gotować w „bulionie” z nori aż będzie miękki ok. 15-25 min. w zależności od grubości i wielkości plastrów. Gdy seler się ugotuje wyłowić go i lekko przestudzić. Następnie doprawić solą oraz pieprzem. Liście nori pokroić w długie paski. Każdy kawałek selera obwinąć paskiem glona nori, moczyć w mleku, a następnie obtaczać w mące ryżowej. Piec na papierze do pieczenia do zezłocenia lub smażyć na oleju ryżowym z obu stron.

warzywa po grecku:
  • cebula
  • biała i jasnozielona część pora
  • 1/2 kg marchewki
  • 200g pietruszki
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • szczypta chilli
  • olej ryżowy
  • sól morska
  • pieprz
  • 1-2 szklanki wody
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
Cebulę pokroić w kostkę, a por w talarki. Rozgrzać olej, dodać przyprawy i podsmażać  z cebulą oraz porem do zeszklenia. Marchew oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Dodać je do cebuli i pora ze szczyptą chilli orz soli. Podsmażać ok 10 min. Zalać 2 szklankami wody. Dusić aż będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.
Połowę warzyw wyłożyć do dowolnego naczynia. Na to położyć selerybę, a na koniec przykryć ją resztą warzyw. Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można zrobić więcej warstw, wszystko zależy od wielkości naczynia.
Smacznego!
I tym sposobem kończę świąteczne wpisy choć pewnie jeszcze przyprawa piernikowa będzie towarzyszyć mi całą zimę, bo niestety śnieg za oknem się nie pojawia – w Polsce, a tym bardziej w Anglii. Miłego popołudnia!
  • Świetnie wygląda – a po samym wyglądzie bym nawet nie pomyślałam, że użyłaś selera 🙂

  • Ależ ci się udała ta seler ryba ! 🙂 Ja troszkę zmodyfikowałam te danie i zamiast obtoczyć w nori seler, to go upiekłam i nawet dobre to wyszło 😀

    Ja też raczej po mimo już upływu Świąt tak szybko nie rozstanę się z przyprawą korzenną ^^

    • sorki źle doczytałam i widzę, że ty też upiekłaś "rybę", więc PIONA 😀

  • Już postanowione że u mnie będzie na Sylwestra 🙂

  • Wygląda apetycznie! 🙂

  • O, pieczony seler, no właśnie takie sposób o wiele bardziej do mnie przemawia 😀
    U mnie się z kolei do warzyw nigdy nie dawało pora, ale co dom, to potrawa xd I w tym roku grały kotlety sojowe, a spisały się wyśmienicie 😉

    • właśnie chyba za rok zrobię z kotletami, jestem ciekawa jak smakuje 🙂

  • Agu

    Naszą familię też zaczarowała wersja Marty (wcześniej robiłam ale w dużo gorszej, bezglonowej wersji) i też ie może jej zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Twoja pieczona wersja wygląda cudnie, aż zachciało mi się powtórki… sylwester blisko 🙂

  • W przyszłym roku zdecydowanie porwę się na to danie 🙂 skoro wegańskie ciasta posmakowały, to rodzinka może spróbować też takiego fusion 😉
    Trzymaj się ciepło na tym odległym lądzie! :*

  • km

    Seleryba po grecku zdecydowanie wygrała u nas podczas świąt :)(także z przepisu Marty Dymek).Ciekawi jestesmy także wersji z boczniakami zamiast selera.Chyba wypróbujemy na dniach 🙂

  • Widziałam zachwyty na stronach wege tą potrawą – jestem bardzo ciekawa jak smakuje, chociaż niechęć do smaku selera na razie mnie powstrzymuje przed przygotowaniem 😉

  • Padłam. Uwielbiam rybe po grecku. w Święta mogłabym tylko ją jeść. A u cb taka pyszna 🙂

  • Byłam do nich dość sceptycznie nastawiona, ale po Twoim przepisie wiem, że na pewno spróbuję 😉

  • Ciekawa propozycja.
    Chciałabym poinformować, ze nominowałam cię do LBA. Szczegóły w poście:
    http://rategazelle.blogspot.com/2015/12/178-lba.html

  • Wooow ten przepis jest niesamowity 🙂 liście nori zapewne idealnie nadają selerowi "rybnego" posmaku 🙂
    W najbliższym czasie postaram się wypróbować 🙂