Seler czy ryba? Po grecku.

 To już ostatni świąteczny przepis w tym roku. Czyżby mało, hmmm… polski? Nie do końca, choć nazwa może zmylić. Ryba po grecku, ale że wegańska?! Tak! I pewnie dobrze już Wam znana. Na moim wigilijnym stole ‚ryba’ po grecku w postaci selera w roli głównej pojawiła się dopiero rok temu, a wcześniej ani ryba ani seleryba po grecku nie gościła u nas na święta. W każdym razie, przepis ten podbił niejedno podniebienie w mojej rodzinie, więc teraz już nie może zbraknąć tego dania. W tym roku zamiast tradycyjnie smażyć selerybę upiekłam ją w piekarniku, a na koniec, jak zawsze, otuliłam warzywami w pomidorowych klimatach. Nie ma to jak koncentrat pomidorowy 🙂 Inspirowałam się przepisem niezastąpionej Marty z Jadłonomii, jednak trochę zmian wprowadziłam i dzielę się dziś z Wami moim pomysłem – możecie przygotować ją też na Sylwestra czy Nowy Rok! 🙂

DSC_065311
seleryba po grecku
greek style celery a’la fish
Składniki:
seleryba
  • 1 kg selera
  • 2 litry wody
  • 2 liście nori + ok. 5 do obwijania
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 ziarenka kolendry
  • sól morska
  • pieprz
  • ok. 1/4-1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
  • mąka ryżowa do obtoczenia

Wodę zagotować razem z nori, sosem sojowym i przyprawami. Selera obrać i pokroić w okrągłe plastry, a następnie na pół. Gotować w „bulionie” z nori aż będzie miękki ok. 15-25 min. w zależności od grubości i wielkości plastrów. Gdy seler się ugotuje wyłowić go i lekko przestudzić. Następnie doprawić solą oraz pieprzem. Liście nori pokroić w długie paski. Każdy kawałek selera obwinąć paskiem glona nori, moczyć w mleku, a następnie obtaczać w mące ryżowej. Piec na papierze do pieczenia do zezłocenia lub smażyć na oleju ryżowym z obu stron.

warzywa po grecku:
  • cebula
  • biała i jasnozielona część pora
  • 1/2 kg marchewki
  • 200g pietruszki
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • szczypta chilli
  • olej ryżowy
  • sól morska
  • pieprz
  • 1-2 szklanki wody
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
Cebulę pokroić w kostkę, a por w talarki. Rozgrzać olej, dodać przyprawy i podsmażać  z cebulą oraz porem do zeszklenia. Marchew oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Dodać je do cebuli i pora ze szczyptą chilli orz soli. Podsmażać ok 10 min. Zalać 2 szklankami wody. Dusić aż będą miękkie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku.
Połowę warzyw wyłożyć do dowolnego naczynia. Na to położyć selerybę, a na koniec przykryć ją resztą warzyw. Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Można zrobić więcej warstw, wszystko zależy od wielkości naczynia.
Smacznego!
I tym sposobem kończę świąteczne wpisy choć pewnie jeszcze przyprawa piernikowa będzie towarzyszyć mi całą zimę, bo niestety śnieg za oknem się nie pojawia – w Polsce, a tym bardziej w Anglii. Miłego popołudnia!