Na słodko, z owsianką.

 Wczoraj pokazałam Wam jak podaję plantany w wersji bardziej „lunchowo-obiadowej”, a dziś nieco bardziej słodko, z owsianką. Usmażone na oleju kokosowym podbiły moje serce, podałam je z gęstą, lepką owsianką ugotowaną z świeżymi daktylami oraz mlekiem kokosowym i cynamonem. Do tego pokruszone migdały… niebo! 🙂 Jeśli nie macie dostępu do bananów warzywnych możecie oczywiście przyrządzić tak tradycyjne banany i wyjdzie równie smacznie. Gwarantuję Wam, że tą naturalną słodyczą można się nieźle zasłodzić 😀

DSC_005811
DSC_005911
daktylowo-kokosowa owsianka z migdałami podana z plantanami smażonymi na oleju kokosowym
dates-coconut oatmeal with almonds served with fried plaintains with coconut oil
Składniki:
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ryżowego mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 świeże daktyle (wypestkować!)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • średni, dojrzały (żółty) plantan
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • garść migdałów
Płatki owsiane wraz z cynamonem i pokrojonymi daktylami zalać mlekiem oraz wodą i odstawić na jakiś czas np. 2-3 godziny do lodówki. Następnie ugotować i  w tym samym czasie podsmażać na oleju kokosowym pokrojone w plastry plantany. Podawać je razem z ugotowaną owsianką oraz posiekanymi migdałami. Smacznego!
 Już pierwsze kolędowanie za mną, dosyć wcześnie, prawda? Jednak nie przeszkadza mi to, bo wiem, że na uczelni wszystko dzieję się nieco szybciej, aby każdy kto wyjeżdża na święta miał możliwość zasmakować trochę tego klimatu właśnie jeszcze na studiach. Jutro zaś świąteczny koncert 🙂 W każdym razie, tęskno już za domem, jeszcze trochę…
Tęsknota. Dzięki niej wiesz jak bardzo zależy Ci na drugiej osobie. cytaty.pl
Udanego dnia!