Jesień i zima, korzenna kasza nasza.

 Na świąteczne smaki już czas. Przyprawa piernikowa towarzyszy mi od 1-ego grudnia, jest też dużo czekolady, mandarynki i pomarańcze. Typowe smaki sezonu, choć tak naprawdę jeszcze jest jesień! No tak, a jakby tak połączyć jesienną gruchę z soczystymi, słodkimi mandarynkami… a do tego piernikowa kasza jaglana, charakterystyczny posmak melasy i chrupiące orzechy włoskie, których w święta nigdy nie brakuje. Całkiem niezły pomysł nie tylko na śniadanie, ale też obiad, deser czy kolację 😉 Nie ma to jak zapach korzennej przyprawy roznoszącej się po całym domu i nieunikniony aromat mandarynek, taaak – idą święta! KLIK

DSC_007311
DSC_009211
piernikowa kasza jaglana z gruszką i mandarynkami podana z melasą i orzechami włoskimi
gingerbread millet with pears and mandarines served with molasses and walnuts
Składniki (1 duża porcja, 2-3  deserowe):
  • 4-5 łyżek kaszy jaglanej
  • ok. łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowa!! bez cukru i mąki)
  • połowa dużej gruszki
  • 2-4 niewielkie mandarynki
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka melasy do podania
Kaszę jaglana ugotować na wodzie, ewentualnie z 1:1 z mlekiem sojowym/migdałowym/kokosowym. Gotować ją razem z przyprawą do piernika. W tym czasie pokroić w kostkę gruszkę oraz na mniejsze kawałki mandarynki. Wmieszać do ugotowanej kaszy razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Polać melasą i oprószyć cynamonem. Smacznego!
 Ostatnie dni na uniwersytecie, ostatnie wykłady, prezentacje, eseje. Koniec pierwszego semestru?! Szybko jakoś… Jednak na samą myśl, że już dokładnie za tydzień wyląduję w Polsce chce mi się skakać z radości 😀

Udanego tygodnia!
Nie ważne co mamy, ale KOGO mamy.