Migdały pod palmą i czekoladowe ciasto.

 Migdały pod palmą? Czy to brzmi aby na pewno jak jesienny klimat? … Nie do końca. W każdym razie, dla mnie kokos i migdały to połączenie, którym zajadam się cały rok, a szczególnie na święta. Jak można się domyślić, Migdały pod palmą, to nazwa kolejnych surowych bakaliowych kuleczek. Tym razem wersja z kokosem i migdałami. Postanowiłam jak zawsze, nie tylko zajadać się nimi solo, ale też dodać do jakiegoś dania, wypieku, itp. Upiekłam więc ultra czekoladowe ciacho, żeby było jeszcze ciekawiej – z burakiem. Niczym brownie, mokre i zbite, ale zdecydowanie nie zakalcowate. Pełne czekolady. Z przepysznymi kuleczkami Rawnello na wierzchu. Rozpływam się na samą myśl o tym jaki ten wypiek był pyszny 🙂 Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, przekonajcie się koniecznie!

DSC_002711
DSC_003011
 czekoladowo-kokosowe ciasto z burakiem i kuleczkami z kokosem Rawnello
chocolate-coconut beetroot cake with Rawnello coconut balls
 
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • kopiasta łyżka mąki kokosowej
  • opcjonalnie: łyżka wiórek kokosowych
  • łyżka kakao
  • łyżka siemienia lnianego (tu: złote)
  • szczypta cynamonu
  • łyżka syropu daktylowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 2 malutkie buraczki lub jeden średni (ugotowane lub upieczone)
  • ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sojowe lub kokosowe)
  • garstka ziaren kakaowca
  • kostka/dwie gorzkiej czekolady (tu: 90%)
  • opcjonalnie: kuleczki kokosowe Rawnello
Ugotowane lub upieczone buraczki (obrane!) zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dodać wszystkie suche składniki. Czekoladę rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dolać mleko. Bardzo dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia lub dokładnie natłuszczonego olejem kokosowym. Na wierzch ułożyć pralinki Rawnello z kokosem i migdałami. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić i podawać. Smacznego!
DSC_000111-horz1
„Moc bakalii ukryta w słodkiej kulce. Wyborne daktyle i rodzynki połączone z migdałami i kokosem – fenomenalny smak i właściwości.”

Skład: daktyl, rodzynki, wiórki kokosowe (20%), migdały (10%)

DSC_001011-2

Zakochana jestem w smaku kokosa, a migdały uwielbiam – jak wszystkie orzechy, bakalie, itd. Cóż się dziwić, że po prostu zachwyciły mnie te kuleczki. Takich słodkości oczekuję w każdym sklepie, byłoby cudownie 🙂
Więcej o produktach Raw And Happy znajdziecie TUTAJ, na stronie firmy oraz możecie zakupić je w sklepie internetowym. Polecam 🙂

Miłego dnia!