Karobowe perełki.

 Jedliście już kiedyś tapiokę?! Na moim blogu znajdziecie na nią już dwa przepisy – > I, II. Dziś prezentuję Wam kolejny pomysł z udziałem tych drobnych, mięciutkich perełek. Połączenie gruszki i karobu to jak dla mnie równie idealny duet co grucha z kakao. Do tego cynamon oraz nuta kardamonu. Niezastąpione jesienne aromaty!

DSC_0026112233
DSC_00141122
 karobowy pudding z tapioki podany z gurszką
carob tapioca pudding served with pear
 
Składniki:
  • 4 łyżki perełek tapioki (drobne)
  • szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: migdałowe)
  • kopiasta łyżeczka karobu
  • coś do posłodzenia – tu: łyżeczka melasy
  • szczypta kardamonu
  • cynamon
  • gruszka do podania
Tapiokę zalać gorącą wodą, przemieszać i odstawić na ok. 10-20 min. Po czasie dolać mleko, dodać resztę składników i gotować do uzyskania gęstej budyniowej konsystencji. Perełki powinny być przeźroczyste. Ostudzić przez chwilę. Następnie przełożyć do dowolnego naczynia np. wysokiej szklanki i podawać z gruszką oraz pestkami dyni. Smacznego!
Obowiązków mnóstwo, czasu mało. Trzeba to jakoś wszystko ogarnąć. Ważne w tym wszystkim jest by nie przestawać wierzyć. Co najważniejsze, wierzyć w siebie…
Udanego dnia! 🙂