Comfort food z piekarnika.

 Nie ma to jak zaserwować sobie z samego rana comfort food’owe śniadanie. Tym razem nie z garnuszka ani patelni a z piekarnika. Ulubiona pieczona owsianka trafiła na talerz. Aromatyczna, z delikatnymi płatkami kokosa, wakacyjną lawendą oraz cynamonem. Dosłodzona dojrzałym bananem, a także lepkimi daktylami. Na mleku migdałowym, a przy tym podwójnie kokosowa. Podana z masłem orzechowym, które codziennie znika w mgnieniu oka, bo przecież kilogram masła sam się nie zje 😀
  DSC_004922
DSC_003311-1
DSC_004511-horz1
pieczona kokosowo-lawendowa owsianka z chia, bananem, świeżymi daktylami oraz cynamonem podana z masłem orzechowym
baked coconut-lavender oatmeal with chia, banana, fresh dates and cinnamon served with peanut butter
 
Składniki:
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • łyżka płatków kokosowych
  • łyżeczka nasion chia 
  • posiekane, wypestkowane świeże daktyle (4-5)
  • cynamon
  • ok. łyżeczki suszonej lawendy
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
  • łyżka mąki kokosowej
  • dojrzały banan
  • masło orzechowe do podania
Wieczorem wymieszać płatki, chia, płatki kokosowe, cynamon, lawendę oraz daktyle i zalać na noc mlekiem. Rano dodać połowę rozgniecionego banana oraz mąkę kokosową. Przełożyć do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie natłuszczonej. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z masłem orzechowym, drugą połową banana, cynamonem lub jeszcze innymi dowolnymi dodatkami. Smacznego!
  To dziś, dziś zaczynam ostatnią -nastkę. Kolejny dowód na to jak czas szybko mija. Tak wiele się zmienia. W moim życiu, na szczęście, pozytywne zmiany. Choć i czasem nie brak gorszych dni, łez i smutku. Jednak, tak jak w życiu każdego z nas – są lepsze i gorsze chwile. Przede wszystkim, nie poddawać się i myśleć pozytywnie, a wszystko jakoś się ułoży. Jeszcze wiele przede mną… 🙂
Nigdy się nie poddawaj, bo jeśli przeżyjesz te najgorsze chwile, to znaczy, że zasługujesz na te najlepszecytaty.pl
 Udanego dnia!