Żurawina na czarnym lądzie…

 … czyż ta nazwa nie jest intrygująca? Jak pewnie się domyślacie, chodzi tutaj o kolejne bakaliowe kuleczki RAWNELLO! Naturalny wymiar słodyczy w 100% 🙂 Dziś zaprezentuje Wam dwa przepisy z udziałem kulek z żurawiną. Poza zjadaniem ich solo, uwaga – znikają bardzo szybko! można podać je do śniadania, drugiego śniadania, deseru.
 Właśnie na drugie śniadanie przygotowałam sobie bardzo gęste smoothie szpinak-banan-mleko kokosowe. Od razu wiedziałam, że dodam do niego płatki owsiane, a co więcej – przepyszne żurawinowe pralinki obtoczone w kakao. Idealnie tutaj pasowały 🙂 Smaczna, pożywna dawka zdrowia dodająca energii na resztę dnia!
 DSC_002911-horz1
DSC_002711
szpinakowo-bananowe smoothie z mlekiem kokosowym podane z płatkami owsianymi, ziarnem kakaowca, suszonymi bananami i kulkami z żurawiną Rawnello
spinach-banana smoothie with coconut milk served with oat flakes, cocoa nibs, dried bananas and cranberry balls Rawnello  

Składniki:

  • spora garść świeżego szpinaku
  • dojrzały banan
  • ok. 1/4-1/2 szklanki mleka kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • do podania: kilka łyżek płatków owsianych, ziarna kakaowca, dowolne bakalie i kuleczki Rawnello
Składniki na smoothie dokładnie zmiksować i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
  Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pralinek z żurawiną jest również śniadanie – karmelizowana pomarańcza z płatkami owsianymi. Podane z gorzką czekoladą oraz naturalnym jogurtem sojowym. Jak dla mnie smak pomarańczy, jej orzeźwiająca nuta idealnie współgra z kakao oraz żurawiną.
 DSC_007411
DSC_008111
‚karmelizowana’ pomarańcza z płatkami owsianymi podana z gorzką czekoladą, żurawinowymi kulkami Rawnello oraz naturalnym jogurtem sojowym
‚caramelized’ orange with oat flakes served with dark chocolate, cranberry balls Rawnello and natural soy jogurt
Składniki:
  • pomarańcza
  • łyżka syropu daktylowego (lub klonowy)
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • gorzka czekolada (tu: 90%), dowolna ilość
  • 4-5 pralinek z żurawiną Rawnello
  • jogurt sojowy do podania
Pomarańczę pokroić w kostkę. Karmelizować w garnuszku/na patelni wraz z syropem daktylowym lub innym. Następnie dodać płatki owsiane i jeszcze chwilę karmelizować tak by płatki lekko się zlepiły, stały się bardziej chrupiące niż miękkie. Na koniec wmieszać pokrojone na pół pralinki Rawnello. Podawać z jogurtem sojowym i gorzką czekoladą. Smacznego!
Przechodząc już do samych pralinek. Oto one…
DSC_001411-horz2

Skład: daktyl, żurawina (20%), kakao

Składniki pochodzenia BIO.

 

Jak poprzednie z tej serii – w pięknym opakowaniu, które ‚mówi’ nam o wszystkim czego zapewne każdy konsument chciałby dowiedzieć się o danym produkcie. Bardzo cenię sobie nie tylko same pyszne, surowe słodkości Raw And Happy, ale też oryginalne pudełka w jakich są sprzedawane. 

Więcej informacji o produktach Raw And Happy znajdziecie TUTAJ oraz na stronie firmy.
Zachęcam też do zakupu w oficjalnym sklepie online.

Udanego dnia!