Zdrowo i smacznie, obiadowo.

 Moje ulubione obiady zazwyczaj składają się z dużej ilości warzyw, a do tego kasza, ryż, strączki… Po prostu – roślinny raj na ziemi! 🙂 Zdrowo, prosto i przede wszystkim smacznie. Jako wegance, bardzo ważne dla mnie jest by dostarczyć sobie wszystkie najważniejsze wartości odżywcze, więc warto komponować posiłki ‚z głową’.

 Pierwsza pyszna propozycja dla Was to ryż basmati z przyprawami podany z pieczonymi batatami i masłem orzechowym oraz szpinakiem i koncentratem pomidorowym. Proste i szybkie danie, które zawsze cieszy moje podniebienie 🙂 Płatki drożdżowe to tutaj idealne zwieńczenie dania, naturalnie bogate w witaminy z grupy B (i nie tylko!!!) potrzebne osobom na diecie roślinnej.
 DSC_000411
ryż basmati z przyprawami podany z szpinakiem, pieczonymi batatami z masłem orzechowym, koncentratem pomidorowym oraz płatkami drożdżowymi 
basmati rice with spices served with spinach, baked sweet potatoes with peanut butter, tomato paste and yeast flakes
Składniki:
  • ok. 4-5 łyżek ryżu basmati
  • przyprawy: pieprz, kurkuma, wędzona papryka, papryka słodka, suszona pietruszka, mielona kolendra
  • łyżka sosu sojowego tamari (bez glutenu)
  • 2 średniej wielkości bataty – słodkie ziemniaki
  • łyżka masła orzechowego (naturalne, 100%)
  • świeży szpinak – dowolna ilość
  • łyżka koncentratu pomidorowego lub naturalnego, najlepiej domowego ketchupu
  • płatki drożdżowe do podania
Ziemniaki nakłuć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni Celsjusza. Piec aż będą miękkie w środku – ok. 40-50 min. w zależności od wielkości ziemniaków. W tym czasie ugotować ryż na wodzie. Na koniec doprawić do smaku – ilość przypraw w zależności od waszych upodobań smakowych. Szpinak dokładnie opłukać, ułożyć na talerzu/półmisce. Następnie nałożyć na niego ryż, upieczone ziemniaki, które przekroić na pół i wypełnić masłem orzechowym. Dodać łyżkę koncentratu/ketchupu/sosu pomidorowego. Polać sosem sojowym i posypać płatkami drożdżowymi. Smacznego!
 Całkiem podobne danie, które ostatnio zrobiłam to ryż basmati gotowany z szpinakiem oraz suszonymi wiśniami. Podany z pieczonymi batatami w przyprawach – w nieco innej formie niż powyższa. Przepraszam, nieco gorsza jakość zdjęcia.
DSC_001211
szpinakowy ryż basmati z przyprawami i suszonymi wiśniami podany z pieczonymi batatami oraz koncentratem pomidorowym
spinach basmati rice with spices and dried cherries served with baked sweet potatoes and tomato paste
 
Bataty tym razem pokroić w kostkę, obtoczyć w ulubionych przyprawach, dodać sos sojowy – wymieszać i piec ok. 30 min. w 200 stopniach Celsjusza.
Ryż zaś ugotować na wodzie z dodatkiem suszonych wiśni, pod koniec dodać szpinak i doprawić pieprzem, papryką i pietruszką.
 Kolejna ciekawy pomysł, tym samym jeden z najlepszych…. kocham pieczone warzywa! Tym razem do piekarnika trafiła brukselka oraz tradycyjnie kalafior. Podałam je z pomidorową niepaloną kaszą gryczaną i oblałam tahini. Takie obiady mogę jeść dzień w dzień 🙂
 DSC_004111
pieczona brukselka oraz kalafior z pomidorową kaszą gryczaną i tahini
baked brussel sprouts and cauliflower served with to,mato buckwheat and tahini
Składniki:
  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka główek brukselki
  • wędzona papryka, pieprz, mielona kolendra, słodka papryka
  • ok.4-5 łyżek niepalonej kaszy gryczanej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego tamari (bez glutenu)
  • suszona pietruszka
  • kurkuma
  • słodka papryka
Kalafiora i brukselkę opłukać i podzielić na mniejsze części – brukselkę najlepiej na połówki. Obtoczyć w przyprawach i piec ok. 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Można odrobinę natłuścić olejem.
W tym czasie ugotować kaszę, którą pod koniec wymieszać z koncentratem, sosem sojowym i przyprawami.
Upieczone warzywa podawać z kaszą oblane dowolnymi sosem/masłem orzechowym czy z pestek/itp. Np. tahini. Smacznego!
 Przy okazji obiadowych pomysłów – polecę Wam też coś na śniadanie, owsiankę = niebo w gębie! <3
DSC_001711

 Trzymajcie się i miłego dnia! 🙂
I’ve always felt that animals are the purest spirits in the world. They don’t fake or hide their feelings, and they are the most loyal creatures on Earth. And somehow we humans think we’re smarter—what a joke. Pink (VEGAN)