Wczesne poranki – placek, krem i owsianka.

 W nie najlepszym świetle. Dlaczego ostatnio tutaj mniej śniadaniowych pomysłów? Światło winowajcą… po części. Ranny ptaszek, wczesne poranki = śniadania w świetle ledowych lampek 😀 Choć tak wczesne poranne wstawanie zupełnie mi nie przeszkadza, w przeciwnym razie leżałabym w łóżku jeszcze dłużej, to oświetlenie dokucza bardzo. No nic, poczekam aż znowu słońce postanowi budzić się wraz ze mną, a w tym czasie będę rozwijać swoje umiejętności fotograficzne – „praktyka czyni mistrza”, prawda? 🙂
 Przechodząc już do konkretów – mam dla Was dwa śniadaniowe przepisy, tak – te w nie najlepszym świetle. Na pierwszy ogień – gruby, bardzo puszysty placek bananowo-kokosowy z mąką gryczaną. Polany obficie naturalnym masłem orzechowym oraz słodkim syropem z daktyli. Do tego jeszcze chrupiące ziarna kakaowca oraz suszony banan. Z takim śniadaniem wizja całego długiego dnia staje się od razu przyjemniejsza, dodaje energii! 🙂
 DSC_0073111
DSC_007611-horz1
kokosowo-bananowy placek gryczany z masłem orzechowym, ziarnem kakaowca, syropem daktylowym i suszonymi bananami
coconut-banana buckwheat pancake with peanut butter, cocoa nibs, date syrup and dried bananas
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej ok. 50-60g 
  • łyżka mąki kokosowej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 dojrzałego banana
  • ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać rozgniecionego banana oraz mleko. Dokładnie połączyć. Smażyć dowolnej wielkości placek lub mniejsze placuszki (najlepiej pod przykryciem). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
  Kolejny pomysł to słodki krem fasolowy, który równie dobrze sprawdzi się jako deser. Można go też zapiec – wyjdzie przepyszne, zdrowe brownie. Stworzyłam go z czerwonej fasoli z dodatkiem sporej ilości kakao, banana oraz wiórków kokosowych. By jeszcze podkreślić ten smak dodałam też mąkę kokosową oraz chlust mleka z kokosa. Innymi słowy, rajskie te moje poranki! 🙂 Krem podałam wraz z mieszanką posiekanych orzechów, ziarnem kakaowca oraz aromatycznymi płatkami kokosa 🙂 Konsystencja zachwyca, uwielbiam takie gęste, otulające podniebienie kremy. Myślę, że nawet jako kanapkowe smarowidło sprawdzi się świetnie!

DSC_002011121
DSC_001311-horz2
kakaowo-kokosowy krem z czerwonej fasoli z bananem podany z orzechami, ziarnem kakaowca i płatkami kokosowymi
cocoa-coconut red beans pudding with banana served with chopped nuts, cocoa nibs and coconut flakes
Składniki:
  • 230g ugotowanej czerwonej fasolki
  • łyżka kakao
  • łyżka wiórek kokosowych
  • dojrzały banan
  • łyżka mąki kokosowej
  • łyżka syropu daktylowego
  • szczypta cynamonu
  • ok. 1/4 szklanki mleka kokosowego (lub inne roślinne)
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą bardzo dokładnie i wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

Najlepiej podać z orzechami lub masłem orzechowym. Koniecznie obsypać płatkami kokosa lub podprażonymi wiórkami. Można wmieszać też kawałki gorzkiej czekolady.

 A dzisiaj? … nie ma to jak wypełnić wielką michę dyniowym puree. Potem jada się właśnie takie śniadania:
 DSC_001511-horz1
*gotowana na mleku kokosowym – gęsta i kremowa, a masło orzechowe wmieszałam delikatnie do ugotowanej owsianki <3

Udanego czwartku!! 🙂 U mnie zapowiada się dosyć dłuuugi dzień!