Trzy słodkie poranki.

 Jestem. Żyję. Jem, śpię, spaceruje, zwiedzam, rozmawiam, rozmyślam, odpoczywam… Na razie blogowanie, choć jest dla mnie bardzo ważne, bo związane z moimi pasjami – gotowaniem i fotografią, niestety ma mały zastój ze względu na ograniczone możliwości. W każdym razie, zawsze staram się je sobie ‚udostępnić’, włączam kreatywność, by się nie odzwyczaić. Chcę po prostu robić to co kocham.
 Moim ulubionym połączeniem śniadaniowym zdecydowanie stały się śliwki, banan oraz tahini, a już najlepiej z nutą cynamonu. Te smaki zawarłam w orkiszowym puddingu chlebowym oraz dzisiejszym śniadaniu, czyli jaglance (tak, w Anglii można kupić kaszę jaglaną 😉 ).  Choć nie prezentował się zbyt pięknie to smakował cudownie 🙂

DSC_001411-horz2
jogurtowy pudding chlebowy (z chleba orkiszowego) śliwka-banan podany z tahini
yogurt spelt bread oudding with plums and banana served with tahini
Składniki:
  • 2 grube kromki chleba orkiszowego (najlepiej czerstwy, nie warto wyrzucać 😉 )
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
  • 2-3 łyżki jogurtu roślinnego (tu: sojowy – kokosowy)
  • łyżka syropu daktylowego
  • banan
  • 2 spore, dojrzałe śliwki
  • olej do natłuszczenia kokilki
Chleb pokroić w kostkę i przełożyć do natłuszczonej kokilki, przekładając go pokrojonymi w plastry bananami oraz (w kostkę) śliwkami. Mleko wymieszać z jogurtem i syropem daktylowym. Zalać nim chleb z owocami. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Podawać z tahini. Smacznego!
  Dzisiejszą jaglankę ugotowałam na mleku migdałowym wraz z daktylami medjool, cynamonem oraz śliwką. Pod koniec wmieszałam słodkiego, dojrzałego banana. Podałam z białą morwą oraz tahini. Ten smak jest nie do zastąpienia! Od razu można poczuć, że jesień tuż, tuż. Brytyjskie śliwki (organiczne) całkiem niezłe, ale nie umiem się doczekać aż zjem nasze polskie.

DSC_003511-horz1
śliwkowo-bananowa jaglanka na mleku migdałowym z daktylami medjool oraz cynamonem podana z suszoną białą morwą otaz tahini
plum-banana millet with almond milk, medjool dates and cinnamon served with dried white mulberries and tahini
Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka migdałowego (lub inne roślinne)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 daktyle medjool
  • śliwka
  • 1/2 dojrzałego banana
Kaszę jaglaną podprażyć w suchym garnku. Następnie dodać mleko, posiekane i wypestkowane daktyle, pokrojoną śliwkę oraz cynamon. Gotować ok.15 min. do gęstości, aż kasza będzie miękka. Na koniec wmieszać rozgniecioną połówkę banana. Podawać z dowolnymi dodatkami, polecam z tahini. Smacznego!
  Niezastąpionym śniadaniem jak zawsze jest owsianka. Bardzo lubię łączyć płatki owsiane i jaglane, razem tworzą świetny duet, a ich konsystencja jest jak dla mnie najlepsza! Odkryłam nowe mleko/napój – kokosowe z kakao i nektarem daktylowym. Może kojarzycie z zagranicznych stron… Rebel Kitchen Coconut Mylk*- GENIALNE w smaku! Ugotowałam z nim wczoraj właśnie owsiankę, do której oczywiście dodałam banana, zaś podałam z naturalnym kokosowym jogurtem sojowym, nerkowcami oraz syropem daktylowym. Jak można zauważyć, chyba uzależniłam się od daktylowej słodyczy, po prostu je uwielbiam! Jeszcze nie raz przyrządzę takie śniadanie – palce lizać! 😀

DSC_003311
kokosowo-kakaowa owsianka z płatkami jaglanymi podana z bananem, nerkowcami, kokosowym jogurtem sojowym i syropem daktylowym
coconut-cocoa oatmeal with millet flakes served with banana, cashews, coconut soy jogurt and date syrup
 
Składniki:
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • szklanka mleka kokosowo-kakaowego (o takie)
  • 1/2 dojrzałego banana
Płatki zalać mlekiem i gotować do gęstości. Następnie wmieszać rozgniecionego banana. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

*Nie umiem się doczekać spróbowania innych smaków z tej serii! <3

 Śniadania choć proste to godne publikacji. Pełne zdrowia, a co najważniejsze – po prostu przepyszne! Jestem pewna, że rozchmurzą niejeden ponury poranek.

The things you are passionate about are not random, they are your calling.
Rzeczy, które Cię pasjonują nie są przypadkowe. To Twoje przeznaczenie.
Fabienne Frederickson

Miłego dnia!