Pod chrupiącą owsianką.

 Dobrze jest wstać wcześnie rano i przyrządzić sobie coś rozgrzewającego na śniadanie. Tym bardziej, że tutaj w Anglii, pogoda nie jest tak upalna jak w Polsce, a poza tym nie ogrzewa się w każdym domu, chcąc nieco zaoszczędzić. Postanowiłam dziś zapiec tutejsze słodkie, dojrzałe śliwy oraz banana pod chrupiącą skorupką owsianą z nasionami chia – orzechową za sprawą masła orzechowego, a słodką dzięki daktylom medjool. Aby ‚podkręcić’ jeszcze smak całości polecam dodać trochę cynamonu. Śniadanie proste i dosyć szybkie w wykonaniu, gdyby nie czas oczekiwania aż się upiecze. W każdym razie, zdecydowanie warto poświęcić mu chwilę 🙂
  DSC_006011-horz1śliwki z bananem pod orzechowo-daktylową owsianką z chia
plums and banana baked under peanut butter-dates oatmeal with chia
Składniki:
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • łyżeczka nasion chia
  • 3 daktyle medjool
  • łyżka masła orzechowego (crunchy, 100%)
  • ok. 1/2 szklanki mleka owsianego (lub inne roślinne)
  • opcjonalnie: cynamon
  • 2-3 śliwki
  • banan
Kokilkę/naczynie do zapiekania lekko natłuścić. Następnie pokroić śliwki oraz banana w kostkę i przełożyć do naczynia. Płatki wymieszać z chia, posiekanymi i wypestkowanymi daktylami, masłem orzechowym oraz mlekiem. Przełożyć na owoce. Zapiekać ok. 20-25 min. w 200 stopniach Celsjusza. Smacznego!
  Staram się być silna, nie panikować (póki jeszcze nie czas.. ). Przecież spełniam marzenia. Tak jak zawsze mówię sobie – początki nie są łatwe, ale dasz radę. Tego będę się trzymać i dalej szukać wytrwale. Pozytywne myślenie jest tutaj niezbędne!

If you do not go after what you want, you will never have it. If you do not ask, the answer will always be ‚no’. If you do not step forward, you will always be in the same place.
Jeśli nie pójdziesz za tym, co chcesz, nigdy tego nie zdobędziesz. Jeśli nie spytasz, odpowiedź zawsze będzie ‚nie’. Jeśli nie wykonasz kroku, zawsze będziesz stał w miejscu.
Nora Roberts