Słodka warzywna wieża placków.

  Mam dziś dla Was pomysł na słodkie placuszki z warzywną wkładką… marchewką oraz pietruszką! Słodkie za sprawą bardzo dojrzałego banana. Do tego bez glutenu, lekkie i puszyste. Postanowiłam połączyć je z aromatem cynamonu. Podałam zaś z gęstym mleczkiem kokosowym, domowym masłem orzechowym oraz jagodami goji i świeżymi borówkami. Smakowały wyjątkowo, więc tym chętniej dzielę się z Wami przepisem 🙂

DSC_049011-horz
DSC_048211-horz
marchewkowo-pietruszkowo-bananowe* placuszki z domowym masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym, borówkami amerykańskimi oraz jagodami goji
carrot-parsley-banana pancakes* with homemade peanut butter, coconut milk, blueberries and goji berries

*gryczano-jaglane
*from buckwheat and millet flour
 
Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki (2 kopiaste łyżki mąki jaglanej oraz gryczanej)
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jedna niewielka marchew oraz pietruszka
  • 1/2 dojrzałego banana
  • ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
Wymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać startą na drobnych oczkach marchew oraz pietruszkę. Potem wmieszać rozgniecionego banana oraz mleko. Smażyć (bez tłuszczu) na dokładnie rozgrzanej patelni pod przykryciem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Aktualnie jestem w drodze nad morze, wpis postanowiłam przygotować wcześniej i to całkiem spontanicznie. Udało mi się spełnić jedno z marzeń, już wiem, że za parę dni w pełni okaże się realne. Nie potrafię w to uwierzyć i cieszę się jak dziecko! 😀 Marzenia się spełniają tylko trzeba mieć siłę i wiarę w to, że można osiągnąć w życiu to czego tylko się zapragnie 🙂 Z radości chciałam zaserwować sobie coś słodkiego i lekkiego, a zarazem nie wymagającego włączania piekarnika w te upały – postawiłam właśnie na te placuszki i tym sposobem dziś dzielę się z Wami pomysłem. Może usmażycie je jutro? Naleśnikową sobotę powinno się świętować!

Udanego dnia!