Pod chrupiącą kruszonką.

 Jak co każde lato robię kruszonkę z owocami – jest to taki stały punkt z listy dań do przygtowania w sezonie. Nie jadłam (w tym roku) z truskawkami czy innymi owocami, więc postanowiłam zrobić z śliwkami, które zaczynają się pojawiać już w coraz to większych ilościach, a do tego dodałam bardzo słodkiego banana, który wręcz się prosił, żeby w końcu go zjeść 😉 Kruszonkę stworzyłam z płatków owsianych i mąki owsianej oraz aromatycznej mąki kokosowej, gęstego syropu daktylowego, kremowego mleczka z kokosa oraz niezastąpionego tahini. To było coś cudownego – idealnie chrupiąca skorupka owsiana, pod którą skrywały się gorąco owoce. Całość to nie tylko zdrowe śniadanie, ale też smaczny pomysł na deser 😉

DSC_057411-horz
śliwki oraz banan pod kokosowo-sezamową kruszonką owsianą
tahini-coconut oat crumble with plums and banana
Składniki:
  • 2-3 śliwki
  • dojrzały banan
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • łyżka mąki owsianej
  • kopiasta łyżka mąki kokosowej
  • 3-4 łyżki mleczka kokosowego
  • łyżka tahini
  • łyżka syropu daktylowego
  • olej kokosowy – 1/2 łyżeczki do kruszonki
Owoce pokroić i przełożyć do natłuszczonej olejem kokosowym kokilki. Następnie wymieszać dokładnie wszystkie składniki na kruszonkę – ma wyjść gęsta, lepka masa. Wyłożyć ją na owoce. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25 min. Smacznego!
 Jutro wyruszam w drogę. Wstaję o drugiej, drugiej w nocy (a może i nie będę spać, kto wie.) i jadę na autobus, autobusem do Gdańska. Trójmiasto czeka!!! 🙂 Trudno mi powiedzieć czy się żegnam czy też nie, zobaczymy się! 😀 … W każdym razie nie będzie mnie trzy dni.

Miłego czwartku!