Najlepsze naleśniki w sezonie!

 Jako, że wczoraj była ‚naleśnikowa sobota‚ na obiad pojawiły się u mnie naleśniki! Tak, wbrew upalnej pogodzie wyciągnęłam patelnie i zaczęłam smażyć – rano, by o ‚obiadowej porze’ nie rozpłynąć się nad patelnią 😉 Naleśniki stały się moim ‚comfort food’ i za każdym razem, gdy je smażę czuję przyjemność, skupiam się, oddaje chwili, chłonę zapachy, a potem zatapiam zęby w gotowym daniu, aż się uszy trzęsą! 😀 Wczorajsze smaki to najlepsze sezonowe wydanie jakie jadłam – ulubione kurki, słonawe suszone pomidory i gorzka, lekko ostra rukola. Do tego tahini, które pasuje niemalże do każdego dania, a ja zużywam je w ekspresowym tempie, obficie polewając większość potraw jakie przyrządzam.

DSC_046511-horz1
DSC_049611
gryczano-orkiszowe naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim nadziane rukolą, smażonymi kurkami z cebulą, czosnkiem oraz suszonymi pomidorami podane z tahini
buckwheat-spelt crepes with wild garlic stuffed with arugula, fried chanterelles with onion, garlic and sun-dried tomatoes, served with tahini
Składniki:
naleśniki: (ilość: 3 duże, 4 mniejsze)
  • 2 kopiaste łyżki mąki gryczanej*
  • 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej (pełnoziarnista gładka)*
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka sojowego (lub inne roślinne, niesłodzone)
  • pieprz
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
Składniki wymieszać ze sobą i odstawić na ok. 30 min. do lodówki. Następnie znowu przemieszać i smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni.
nadzienie:
  • świeża rukola (najlepiej krajowa!)
  • 200g kurek
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • pieprz, opcjonalnie też sól morska
  • słodka wędzona papryka, mielona kolendra, kminek
  • 3-4 suszone pomidory
  • olej do smażenia np. ryżowy
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Następnie podsmażyć na nim posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone pomidory. Na koniec dorzucić dokładnie obmyte i posiekane kurki. Doprawić do smaku – ilość zależy od waszych preferencji, ja zazwyczaj dodaje dużo przypraw, szczególnie pieprzu, nie używam soli (rzadko). Smażyć aż woda z kurek wyparuje. Na gotowe naleśniki najpierw nałożyć świeżą, umytą rukolę, a następnie nadzienie: 2-3 łyżki na jednego naleśnika. Zawinąć w dowolny kształt. Podawać polane sosem lub masłem orzechowym/tahini. Smacznego!
*w sumie ok. 60-70g mąki
 Hmmm… jesteście ciekawi co dziś na śniadanie? 🙂 Proste, szybkie i najlepsze na lato, czyli owsianka na zimno – tym razem w wersji kokosowomakowej z chia, podana z owocami i jogurtem sojowym, oczywiście nie obyło się bez orzechów, ulubione nerkowce zawsze znajdą dla siebie miejsce w mojej miseczce 😉
DSC_051011-horz1
DSC_051411
nocna makowo-kokosowa* owsianka z chia i białą nugatową czekoladą* podana z jogurtem sojowym, malinami, borówkami amerykańskimi, nerkowcami, jagodami goji oraz syropem klonowym 
overnight poppy seeds-coconut* oatmeal with chia and white nougat chocolate* served with soy jogurt, raspberries, blueberries, cashews, goji berries and maple syrup

*wegańska/vegan !
*z mlekiem kokosowo-ryżowym oraz wiórkami kokosowymi

Przepisy na zimne owsianki z lodówki znajdziecie tutaj. Można dowolnie je modyfikować i tworzyć własne kompozycje.. do dzieła! 🙂

Przyjemnej niedzieli!