Morelove ochłodzenie i sezonowa potrawka.

 Coś dla ochłody?… Najlepsze są LODY! 🙂 Chyba przyznacie mi racje, że nie ma smaczniejszych od tych domowych, a tym bardziej ukręconych z bananów! Proste, szybkie i zdrowe, ale co najważniejsze – przepyszneee! Wraz z bananami zestawiłam dziś morele oraz karmelowy posmak maca, które dodaje nie tylko zdrowia, ale też porządną dawkę energii z rana. Całość obficie polałam słodkim syropem z daktyli, posypałam mieszanką ziaren i dodałam jeszcze jagody goji. Lepszego poranka wyobrazić sobie nie mogę… w końcu to podobno dziś ma być ten najcieplejszy dzień w roku… ufff, na samą myśl się mi gorąco.
  DSC_050711
DSC_051011-horz1-1
morelowe lody bananowe z maca podane z syropem daktylowym, jagodami goji oraz pestkami dyni, słonecznikiem sezamem białym i czarnym 
apricot nana icecream with maca served with date syrup, goji berries, pumpkin and sunflower seeds, white and black sesame
Składniki:
  • 2-3 zamrożone (bardzo dojrzałe!) banany
  • 2-3 świeże morele
  • łyżeczka proszku z korzenia maca (opcjonalnie)
Morele pokroić w kostkę, by ułatwić pracę blendera. Dodać zamrożone kawałki banana i maca. Miksować aż powstanie gęsta, lodowa masa. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
  Kolejnym przepisem jaki dla Was dzisiaj przygotowałam jest potrawka warzywna, oczywiście z dodatkiem ulubionych pieczonych warzyw – ziemniaka oraz kalafiora. To bardzo sycące danie, a do tego aromatyczne i zdrowe. Można podawać je z kaszą czy ryżem lub zjeść bez zbędnych dodatków. Jeśli kochacie warzywa, tak jak ja, na pewno Wam zasmakuje 😉 … Jest jedno 'ale’ – zróbcie je jak temperatura będzie bardziej sprzyjać naszym organizmom, bo dziś włączając piekarnik prawdopodobnie możecie się rozpłynąć.
 DSC_047311-1
DSC_047211
potrawka warzywna z pieczonymi młodymi ziemniakami i kalafiorem
vegetable stew with baked early potatoes and cauliflower
Składniki:
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • spora garść świeżego jarmużu
  • ok. 1/4 dużej cukinii
  • średni pomidor
  • 3-4 suszone pomidory
  • garść świeżej pietruszki
  • 2 młode ziemniaki
  • kilka różyczek kalafiora
  • olej np. ryżowy/rzepakowy
  • przyprawy: pieprz, mielona kolendra, kminek, słodka wędzona papryka (dodaje ją niemal wszędzie <3), cząber, szczypta płatków chilli, kurkuma, tymianek (do pieczonych warzyw)
Młode ziemniaki oraz kalafior podzielić/posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z przyprawami – wędzona papryka, tymianek, kminek, kolendra, pieprz oraz łyżeczką oleju. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. – 20-30min.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać posiekane suszone pomidory oraz pokrojoną cukinię. Smażyć chwilę, a po czasie wmieszać podzielony na mniejsze liście jarmuż oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawić przyprawami (oprócz tymianku). Dusić ok. 10-15, do czasu aż upieką się ziemniaki i kalafior. Następnie dodać upieczone warzywa, posiekaną pietruszkę i wymieszać. Przełożyć całość na talerz – podawać bez dodatków lub z ryżem/kaszą. Posypać ziarnami. Smacznego!
Przyjemnego weekendu! 🙂 Pamiętajcie, żeby pić duuużo wody… i zjadać tony arbuzów lub lodów bananowych! <3