Curry w polskim wydaniu.

 Mam dziś dla Was przepis na jedno z moich ulubionych dań jakim jest curry. Bardzo lubię potrawy kuchni indyjskiej, tym bardziej, że można przyrządzić je w całkowicie wegańskiej wersji. Do mojego curry dołączyłam polski akcent – kalafior oraz młode ziemniaki. Warzywa przyprawiłam i upiekłam. Osobiście wolę, gdy więcej jest dodatków niż sosu, więc też takie danie zrobiłam. Curry podałam już w mniej polskim wydaniu – z makaronem (chińskim) z grochu oraz fasoli Mung. Oczywiście, można zaserwować je z ryżem, kaszą czy też innym makaronem lub warzywami, pieczywem z patelni – jest sporo opcji. Częstujcie się…

DSC_047211-horz1
pomidorowe curry z pieczonym kalafiorem oraz młodymi ziemniakami podane z makaronem z grochu i fasoli Mung
tomato curry with baked cauliflower and early potatoes served with pasta from peas and mung beans
 
Składniki (porcja):
  • kilka różyczek/kawałków kalafiora 
  • 3-4 młode ziemniaczki
  • przyprawy: wędzona papryka, tymianek, pieprz, kumin, kolendra
  • łyżeczka oleju np. ryżowego
Ziemniaki pokroić w drobniejsze kawałki. Wymieszać z kalafiorem i przyprawami. Dolać olej i dokładnie pokryć warzywa. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 -30 min. w zależności od wielkości kawałków warzyw.
  • ząbek czosnku
  • większy pomidor
  • łyżeczka/łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki/ 5 łyżek mleczka kokosowego
  • przyprawy: curry (ok. 1/2-1łyżeczki – zależy od tego jak ostre curry lubimy), kurkuma, kumin, mielona kolendra, świeża/suszona pietruszka, szczypta płatków chilli
Ząbek czosnku posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać pokrojonego pomidora i dusić aż się rozpadnie. Następnie wlać mleczko i dokładnie zmiksować całość. Zagotować i przyprawić. Na koniec wmieszać upieczone warzywa. Podawać z dowolnymi dodatkami np. kaszą, ryżem, warzywa, pieczywem z patelni. Smacznego!
 Zza chmur zaczyna wychodzić słońce, ja zaraz wsiadam w autobus… Zapowiada się bardzo przyjemny dzień! 🙂

Miłego weekendu!