Chrupiący przekładaniec.

 W takie upalne dni często nie chcę się gotować, piec itp. Warto jednak chwycić za patelnię i to dosłownie na kilka minut, by usmażyć domową granolę – szybka i chrupiąca, porcja na raz. Z dodatkiem orzechów lub innych bakali – w moim wydaniu są tu orzechy włoskie, migdały, nerkowce oraz orzechy brazylijskie. Do tego jeszcze zdrowe jagody goji oraz suszone truskawki. Całość aromatycznie pachnie pomarańczą za sprawą świeżo wyciśniętego soku oraz słodko chrupie dzięki syropowi z daktyli, który oblepił całość, dodając nie tylko słodyczy, ale też lepkości. Najlepiej zajadać się nią wraz z zimnym (czy też ciepłym) mlekiem roślinnym lub jogurtem sojowym i oczywiście świeżymi owocami – sezonowe teraz sprawdzą się najlepiej, a dla banana zawsze znajdzie się miejsce 😉
 DSC_049611-horz1
pomarańczowo-daktylowa granola z patelni z orzechami, jagodami goji i suszonymi truskawkami podana z naturalnym jogurtem sojowym, bananem i brzoskwinią
orange-dates granola fried on the pan with nuts, goji berries and dried strawberries served with natural soy jogurt, banana and peach
 
Składniki:
  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • garść mieszanki orzechów
  •  ok. 1/4-1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • łyżka syropu daktylowego
  • kilka suszonych truskawek lub innych owoców
  • łyżka jagód goji
Płatki oraz orzechy podprażyć na patelni. Dodać jagody goji oraz truskawki. Wlać sok z pomarańczy oraz syrop daktylowy – prażyć aż masa się sklei, a tym samym stanie się chrupiąca. Pozostawić na chwilę na patelni lub przełożyć na talerz. W międzyczasie można przygotować dodatki – jogurt, owoce, itp. Smacznego!
 Trochę się „menu” z przepisami pozmieniało. Mam nadzieję, że będzie się Wam wygodnie korzystać 😉 Jak poznam głębiej HTML to na pewno się jeszcze tym zajmę… i całą stroną.

Miłego, słonecznego dnia!