Ulubiony owoc sezonu.

 Brzoskwinia. Mój ulubiony owoc sezonu. Uwielbiam jadać ją w owsiance z dużą ilością masła orzechowego. Dziś postawiłam na nieco inne połączenie smaków, choć całkiem podobne. Zapiekłam bananowobrzoskwiniową owsiankę na mleku migdałowym z dużą ilością lepkich, słodkich daktyli. Owsianka wyszła delikatna i niemalże kremowa, dzięki dodaniu płatków jaglanych. Całość podałam z masłem z nerkowców i chyba znalazłam nowego faworyta w zestawieniu z brzoskwinią 🙂
 DSC_049611-horz1
pieczona bananowo-brzoskwiniowa owsianka (owsiane i jaglane) z daktylami podana z masłem z nerkowców
baked peach-banana oatmeal (oat and millet flakes) with dates served with cashewnut butter
 
Składniki:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 3-4 posiekane daktyle
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub inne roślinne)
  • średnia brzoskwinia
  • dojrzały banan
  • olej kokosowy – do wysmarowania kokilki
Płatki zalać na noc mlekiem wraz z daktylami. Rano dodać pokrojoną brzoskwinię i rozgniecionego banana. Przełożyć do natłuszczonej kokilki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np. masłem orzechowym, jogurtem sojowym/kokosowym. Smacznego!
 Pogoda zmienna jest – raz słońce, raz burzowo. Nie wiem kiedy znowu zgaśnie prąd, ale mam nadzieję, że to nie nastąpi. Wczoraj wrócił dopiero około 17-18. Współczuję tym, którzy nie mieli go wcale, u mnie w pewnej części domu jednak był. Zresztą, trzeba myśleć pozytywnie, nawet w takich sytuacjach 🙂

Miłego tygodnia!