Poooziomki!

 Kochana Mama uszczęśliwiła mnie wczoraj małym pudełkiem leśnych skarbów jakimi są poziomki! To tak trudno dostępne owoce, że gdy już je mamy, a co więcej jemy, wywołują wiele pozytywnych wspomnień i uczuć 🙂 Dziś postanowiłam dodać je do budyniu, który „chodził mi po głowie” już od jakiegoś czasu, aż w końcu go zrobiłam. Można powiedzieć, że jest owsiany, bo z mąką i mlekiem owsianym. Za to w smaku naturalnie słodki z bardzo dojrzałym bananem oraz aromatyczną wanilią. Podany z przepysznymi poziomkami, nugatową białą czekoladą (wegańską oczywiście ;)) oraz chrupiącymi nerkowcami 🙂

DSC_047311-horz1
waniliowo-bananowy budyń owsiany podany z poziomkami, nerkowcami oraz nugatową białą czekoladą

vanilla-banana oat custard/pudding served with wild strawberries, cashews and white nougat chocolate

Składniki:

  • szklanka mleka owsianego (lub inne roślinne)
  • dojrzały banan
  • ziarenka z polowy laski wanilii
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • kopiasta łyżka mąki owsianej

Połowę szklanki zagotować z wanilią. Następnie dodać rozgniecionego banana. W międzyczasie wymieszać mąki z drugą połową szklanki. Dodać do gotującego się bananowego mleka i dokładnie mieszać, gotować aż zgęstnieje – najlepiej trzepaczką. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

 Dziękuję bardzo za nominację do LBA Aleksandrze, odpowiadam na pytania 😉
1. Jaka jest Wasza ulubiona przyprawa do dań na słodko? cynamon za swój aromat i słodycz, którą dodaje daniom oraz wanilia, która idealnie sprawdza się w wielu słodkich deserach, śniadaniach i nie tylko 😉
2. Jakiego składnika nigdy nie użyliście w kuchni, choć bardzo byście chcieli? ostatnio poluję na zatar, chciałabym też bardzo spróbować temeph 🙂
3. Danie, które udało się za pierwszym razem. owsianka! 😀
4. Jaki macie stosunek do utrzymywania porządku lub też i nie podczas pichcenia? u mnie zawsze musi być porządek, może nie tyle co w trakcie, bo czasem pobrudzę 'za dużo', ale staram się utrzymywać kuchnie w czystości 🙂
5. Kiedy odkryliście swoje kulinarne pasje? w gimnazjum, ale w zasadzie to zaczynałam już w podstawówce pichcić sama 🙂
6. Kuchni jakiego kraju najbardziej nie lubicie? hmmm… trudno mi wybrać, bo jeszcze nie poznałam wszystkich kuchni. nie przepadam za ciężkimi potrawami np. kuchni niemieckiej czy polskiej, kuchnia szkocka też raczej nie dla mnie i pewnie jeszcze wiele takich, które by mi nie zasmakowały.
7. Jak wygląda idealne śniadanie? owsianka z dużą ilością masła orzechowego <3
8. Dlaczego istnieją uchatki, a nie ma udomków? (pytanie na kreatywność, koledzy i koleżanki blogowicze!)  haha, no to ciekawe pytanie… na które nie mam na razie pomysłu jak odpowiedzieć, ale może coś wpadnie mi do głowy 😀
9. Szpinak – na słodko czy wytrawnie? i tak i tak 🙂
10. Jakie jest Wasze ulubione ciasto?  bananowe! <3
11. O jakiej książce kucharskiej marzycie? o jakieś zagranicznej wegańskiej książce kulinarnej, jest ich spoooro 🙂

Miłego dnia!