Pod kaszką zapiekane.

 Już dawno nie przyrządzałam kaszki kukurydzianej i w pewnym momencie przyszła na nią ogromna ochota, więc od razu postanowiłam zjeść ją na dzisiejsze śniadanie. Ugotowałam z słodkim mleczkiem kokosowym i przykryłam nią soczyste, słodkie brzoskwinie oraz borówki wraz z masłem orzechowym, oprószyłam wiórkami kokosa… całość trafiła do piekarnika, dzięki czemu utworzyła się chrupiąca kokosowa skórka na wierzchu, pod którą znaleźć można delikatną, kremową kaszkę oraz gorące owoce z najlepszym domowym masłem! 🙂
 DSC_056711
DSC_054311-horz12

zapiekana kokosowa kaszka kukurydziana z brzoskwinią, borówkami amerykańskimi oraz domowym masłem orzechowym
baked coconut polenta with peach, blueberries and homemade peanut butter

Składniki:
  • brzoskwinia
  • garść borówek amerykańskich
  • olej kokosowy do wysmarowania kokilki
  • łyżka masła orzechowego (tu: domowe,100%)
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 4-5 łyżek mleczka kokosowego + mleko roślinne (tu: sojowe) – w sumie szklanka
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżka wiórek kokosowych
Kaszkę ugotować na mleku i mleczku kokosowym wraz z syropem klonowym. Kokilkę wysmarować olejem, dodać pokrojone brzoskwinie oraz borówki. Na to nałożyć łyżkę masła orzechowego, a następnie ugotowaną kaszkę. Posypać wiórkami kokosowymi. Piec w 180-200 stopniach Celsjusza ok. 20min. Smacznego!
 Cierpliwa jestem, czekam. Czekam i wierzę. Wierzę, że się uda. 🙂

Miłego piątku!