Owsiana pianka, bez jaj! i kurkowy obiad.

 Ostatnio furorę zrobiła wegańska beza czy też musy czekoladowe na bazie wody z puszki po ciecierzycy. Będąc weganinem nie trzeba się ograniczać i można zrobić niemalże wszystko. Ja postanowiłam przygotować na śniadanie owsianą piankę, coś a’la ptasie mleczko właśnie z pomocą wody po ciecierzycy. W piance ukryłam smak nektarynki, malin oraz truskawek, którymi też przybrałam całość. W środku można natrafić na kawałki nerkowców oraz zdrowe jagody goji. Pianka ma idealną strukturę, jest lekka i puszysta. Po takim śniadaniu można dostać skrzydeł! 🙂
  DSC_052811-horz1
DSC_055811
owocowa owsiana pianka (nektarynka, maliny, truskawki) z nerkowcami i jagodami goji
oat fruit mousse (nectarine, raspberries, strawberries) with cashews and goji berries
 
Składniki:
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: migdałowe)
  • nektarynka
  • garstka malin
  • dwie spore, świeże truskawki
  • garstka nerkowców oraz łyżka jagód goji
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe) + 1/2 łyżeczki agaru
  • woda po ciecierzycy w puszce
  • łyżka soku z cytryny
Płatki owsiane zmiksować wraz z cukrem, owocami i mlekiem. Następnie wmieszać nerkowce i jagody goji. Agar zagotować z mlekiem, chwilę gotować. Odstawić na chwilę i zabrać się za ubijanie piany z wody po ciecierzycy. Dodać do niej sok z cytryny i ubijać, aż piana będzie sztywna. Delikatnie wmieszać (dowolną ilość, jak widać ja dałam dużo – na dwa naczynia). Na koniec mieszając wlewać ugotowany agar. Przełożyć do dowolnego naczynia, opcjonalnie ozdobić owocami i wstawić na noc do lodówki. Smacznego!
  Lubicie kurki? Ja tak i to bardzo. Zawsze niecierpliwie czekam na sezon 🙂 Wczoraj przyrządziłam je w najprostszy ulubiony sposób, smażąc z czosnkiem i cebulką. Do tego podałam czerwony ryż z ziarnami i cukinią. Obiad gotowy! Proste i szybkie, a smak niezastąpiony 🙂
  DSC_050611
kurki podsmażane z cebulą i czosnkiem podane z cukiniowym czerwonym ryżem z słonecznikiem i pestkami dyni
chanterelles fried with onion and garlic, served with zucchini red rice with sunflower and pumpkin seeds
Składniki:
  • ok.200-300g kurek (dokładnie oczyścić)
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól morska
  • ok.50-60g czerwonego ryżu
  • świeża zielona pietruszka
  • 1/2 średniej cukinii
  • przyprawy: wędzona papryka, pieprz, kolendra, majeranek
Cebulę podsmażyć z czosnkiem na oleju. Następnie dodać posiekane (uprzednio umyte) kurki. Smażyć do odparowania wody, ja lubię jak jeszcze się trochę podsmażą na koniec. Doprawić.
Ryż ugotować na wodzie z dodatkiem przypraw i świeżej zielonej pietruszki. Na koniec wymieszać w otartą na plastry cukinią (surowa) oraz łyżką ziaren słonecznika i pestek dyni. Podawać razem z kurkami. Smacznego!
 Pogoda dopisuje, chociaż jest trochę zbyt parno, ale słonecznie. Nie wiem czy jestem fanką takiej aury. Tym bardziej kiedy gardło dalej boli, a ja czuję się jakbym lada chwila miała być chora. Może przejdzie szybciej niż myślę, mam nadzieję.

Miłego dnia!

Istnieją marzenia, które nawiedzają nas tuż po przebudzeniu. To one sprawiają, że warto żyć. Nicholas Sparks