Jeżynowy „sernik”.

 Dogadzam dziś sobie z samego rana, serwuję lekki, kremowy tofurnik o smaku lata. Z dużą ilością jeżyn i słodkością banana. Na lepkim owsianym spodzie z dodatkiem masła z nerkowców. Bez pieczenia, z pomocą agaru. Niedzielny deser zaliczony już o poranku, lubię takie początki dnia 🙂
 DSC_055211
jeżynowo-bananowy tofurnik z morelą na owsianym bananowo-nerkowcowym spodzie
blackberries-banana tofu „cheesecake” with apricot and oat banana-cashews bottom

Składniki:

spód:

  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • łyżka mąki owsianej
  • łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 dojrzałego banana
  • łyżka masła z nerkowców
Składniki wymieszać ze sobą, bardzo dokładnie połączyć (banan rozgnieciony). Wyłożyć na spód, najlepiej silikonowej, foremki. Schłodzić.
  • ok.150g tofu naturalnego
  • 1/2 dojrzałego banana
  • spora garść świeżych jeżyn
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka syropu klonowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego/wody + 1/2 łyżeczki agaru
Tofu zmiksować z bananem, jeżynami, sokiem z cytryny oraz syropem. Następnie zagotować agar z mlekiem/wodą. Połączyć z masą z tofu – starannie wymieszać i przełożyć na gotowy schłodzony spód. Na wierzch można ułożyć dowolne owoce. Wstawić na noc do lodówki (lub min. 2-3 godz.). Smacznego!
  Czasem nie wiem co napisać. Zbyt wiele wolnego, mało się dzieję, w głowie wirują przeróżne myśli. Dotyka mnie samotność, choć zdecydowanie już jest lepiej. Nie poddawać się, nie szukać, po prostu iść przed siebie 🙂 Korzystać z życia i poznawać nowe miejsca, twarze…Przyjemnej niedzieli!