Bogato nadziane – obiad i śniadanie.

 Dziś wpis z serii… nadziewane! Zaczynając tradycyjnie od słodkiego poranka – na śniadanie lekkie, drożdżowe kokosowe ciacho orkiszowe nadziewane owocami lata – słodkimi truskawkami, leśnymi jagodami oraz soczystą brzoskwinią. Do tego w środku kryje się wegańska biała nugatowa czekolada! Całość oblana słodkim „karmelem” migdałowym – po prostu palce lizać! 🙂
 DSC_053411
kokosowe orkiszowe ciasto drożdżowe nadziane owocami i białą nugatową czekoladą podane z „karmelem” migdałowym
coconut spelt yeast cake stuffed with fruits and white nougat chocolate served with almond ‚caramel’
 
Składniki:
  • 60g mąki orkiszowej pełnoziarnistej gładkiej
  • 15g mąki owsianej
  • łyżka wiórek kokosowych
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • ok. 1/2 łyżeczki drożdży lub płaska łyżka (suszone)
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (ciepłe!)
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • dowolne owoce do nadziania i czekolada
Wymieszać ze sobą suche składniki. następnie dolać ciepłe mleko (podgrzane z olejem kokosowym) i dokładnie wymieszać, zgnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na min. 30 min. Po czasie rozwałkować ciasto (posypać stolnicę mąką/na papierze do pieczenia). Na środek nałożyć owoce pokrojone w drobną kostkę oraz czekoladę i całość zakleić ciastem. Wierzch można posmarować mlekiem/wodą. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min. w 180 stopniach Celsjusza. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

  • „karmel” migdałowy: łyżka masła migdałowego + łyżka syropu klonowego + 2-3 łyżki mleka roślinnego

Skoro na śniadanie nadziewamy to na obiad też można! Polecam z całego serca – pieczoną cukinię nadziewaną kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą z pieczonym ziemniakiem oraz suszonymi pomidorami . Obiad, który z pewnością podbije Wasze podniebienia!

DSC_047911
DSC_049011-1

pieczona cukinia nadziewana kaszą jaglaną i czerwoną soczewicą z pieczonym ziemniakiem i suszonymi pomidorami 
baked zucchini stuffed with millet and red lentils with baked potato and dried tomatoes
Składniki:
(jedna duża porcja lub dwie mniejsze)
  • średnia cukinia
  • pieprz, chilli w płatkach, olej/oliwa
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • ziemniak + wędzona papryka, pieprz, tymianek
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2-3 suszone pomidory
  • kurkuma
  • cząber, majeranek, mielona kolendra, wędzona papryka
  • zielona pietruszka i pestki dyni – do podania
Ugotować kaszę oraz soczewicę z liśćmi laurowymi oraz ziarenkami jałowca. Cukinię umyć, przekroić na pół (można odkroić końce) i doprawić pieprzem, chilli oraz delikatnie skropić olejem/oliwą. Piec ok. 15 min. w 180 stopniach Celsjusza.  Ziemniaka pokroić w kosteczkę i doprawić – piec razem z cukinią, z tymże ziemniak zostaje o 15 min. dłużej. W między czasie, posiekać w kostkę cebulę oraz czosnek i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone suszone pomidory i smażyć chwilę. Gdy cukinia będzie gotowa należy wydrążyć środek, który pozostawić do nadzienia. Miąższ z cukinii dodać do cebuli i czosnku, podsmażyć. Następnie dodać ugotowaną kaszę oraz soczewicę oraz upieczone ziemniaki i wymieszać. Doprawić kurkumą, cząbrem, majerankiem, kolendrą oraz wędzoną papryką. Nadziać przygotowane cukinie. Wstawić do piekarnika na 15-20 min. Gotowe podawać z posiekaną zieloną pietruszką oraz pestkami dyni (można też polać tahini). Smacznego!
 Takie cuda wczoraj dostałam!!! Niezwykła artystka, Gosia, dziękuję! :*

Miłego dnia!! 🙂