Bez gotowania, gęsta i kremowa oraz ulubiony obiad.

 Nocna owsianka prosto z lodówki, gęsta i kremowa – bez gotowania! Upałów ciąg dalszy, więc takie śniadania jak najbardziej mile widziane. Lekkie, orzeźwiające zestawianie smaków, czyli borówka i limonka w duecie. Do tego słodkie i lepkie świeże daktyle oraz chrupiące kawałki waniliowej białej czekolady. Coś jeszcze tutaj chrupie? Tak! Niezastąpione nerkowce też znalazły swoje miejsce w tym śniadaniu 🙂

DSC_051011
DSC_054011-1
borówkowo-limonkowa owsianka jogurtowa z daktylami i waniliową białą czekoladą podana z nerkowcami
blueberries-lime overnight joghurt oatmeal with dates and vanilla white chocolate served with cashews
Składniki:
  • 5-6 łyżek płatków owsianych
  • łyżka siemienia lnianego
  • 3-4 łyżki naturalnego jogurtu sojowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • skórka otarta z połowy limonki (wyparzyć i wyszorować!!)
  • 4 świeże daktyle, wypestkowane i posiekane
  • waniliowa biała czekolada, kilka kostek, posiekać (wegańska!)
  • garść świeżych borówek
Płatki wymieszać z pozostałymi składnikami. Wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
 Pieczone sezonowe warzywa to będzie mój HIT lata 2015! 😀 Mogłabym je jeść dzień w dzień czy to na obiad czy na kolację. Chyba się uzależniłam… 🙂

DSC_050211

pieczone bataty oraz młode ziemniaki (z garam masala) z fasolką szparagową polane tahini
baked sweet poatoes and early potatoes (with garam masala) with string beans topped with tahini

DSC_004611
pieczone młode ziemniaki, rzodkiewki, szparagi, kalafior, marchewki, pietruszka i cukinia z tahini
baked early potatoes, radish, asparagus, cauliflower, carrots, parsley and zucchinni with tahini

 Czas upływa, a wraz z nim wakacje. Są plany, są marzenia i teraz tylko trzeba je zrealizować. Może wydawać się trudne, ale tak naprawdę – jeśli czegoś bardzo pragniemy to nic nie powinno stanowić dla nas zbyt dużej przeszkody 🙂

Przyjemnej niedzieli!

  • Rok temu jedyne co jadłam latem na kolację to były pieczone warzywa, ale przy takich upałach chyba nie będe ryzykować i odpalać piekarnika- no chyba, że w nocy haha 😀
    a taką owsianeczkę to sobie jutro na 100% zaserwuję, szybko, wygodnie, smacznie i przede wszystkim ZIMNO <3

  • Dawno nie jadłam jogurtowej owsianki, chyba będę musiała ją niedługo zrobić!
    Och, a pieczone warzywa uwielbiam! Najlepszy obiad 🙂

  • Pieczone warzywa! Tak prosto, a bardzo smacznie!

  • km

    Te pieczone warzywa wyglądają wspaniale! Takie propozycje lubię najbardziej 🙂 i tahini do tego – mistrzostwo 🙂

  • Ja uwielbiam fasolkę, brokuła i kalafiora, mogę to jeść na kolacje całe wakacje!
    polarois.blogspot.com

  • jak widzę górę nerkowców to aż mi się oczy świecą- mniam!

  • Pieczona fasolka<3 W ogóle pieczone warzywa są ekstra, wszystkie po kolei!: ))

  • Śniadanko świetne. Idealne na te upały 🙂 Nawet ja, zwolenniczka ciepłych miseczek chyba częściej będę sięgać po coś bardziej orzeźwiającego z rana 🙂

  • Dziękuję za przypomnienie, w ubiegłym roku zachwycałam się połączeniem borówek z limonką, muszę kupić i łączyć 🙂
    Pieczone bataty, dużo fasolki (choć ja wolę zieloną) i rzeka tahini, to też moje obiady 😛

  • Pieczone warzywa <3 Ja mam na nie zakaz, bo nagrzewam w tedy całe mieszkanie 😛
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  • Też muszę częściej sięgać po limonkę, na lato idealnie orzeźwia 😉 A pieczone warzywa, cudo!

  • Jaka cudna miseczka! <3 sama w sobie jest piękna, co dopiero z taką zawartością 🙂
    Ja się posiłkuję szybkim gotowaniem na parze, bo za gorąco na warowanie w kuchni, ale mam wielką ochotę na pieczone warzywa, wiec będą dziś na kolację!

  • Piekłam już chyba większość z tych warzyw, ale pierwszy raz widzę pieczoną fasolkę! Czas wypróbować 🙂
    Moja limonka stety niestety skończyła w wodzie z lodem i miętą xD

    • próbuj, próbuj – jest pyszna! tylko uprzednio lepiej trochę podgotować 🙂

    • O właśnie – podgotować! Bo piekłem kilka dni temu i podgotowana najpierw byłaby o niebo lepsza, bez tego raczej nie zrobi szału 😉

  • ale nas dzisiaj wzięło na te owsianki na zimno! 😀

  • Nie jadłam jeszcze połączenia borówek z limonką, ale spodziewam się, że jest meeeeeega smaczne!

  • Przez te moje 3 dni nieobecności tyle pyszności mnie ominęło. Ale już to nadrabiam.

    I przybijam pionę, jako osoba uzależniona od pieczonych warzyw 😀

  • Przez te moje 3 dni nieobecności tyle pyszności mnie ominęło. Ale już to nadrabiam.

    I przybijam pionę, jako osoba uzależniona od pieczonych warzyw 😀

  • Wygląda apetycznie 🙂

  • zdecydowanie robię w tym tygodniu owsiankę na jogurcie, bo mi ochoty narobiłaś 😀 kurczę Ty pieczesz takie warzywa, o których ja w życiu bym nie pomyślała, że możną je upiec ;p rzodkiewkę i marchewkę koniecznie muszę nadrobić.

  • Pieczone warzywa są pycha! Jak fasolkę szparagową przyrządzasz?

    • przeróżnie, sprawdza się w wielu daniach 😉 zawsze odcinam końcówki z jednej strony, gotuję ok. 20 min. do miękkości, a potem zależy od tego jakie danie chcę przyrządzić. tą wyżej po ugotowaniu przyprawiłam i wstawiłam do reszty warzyw, które już siedziały w piekarniku 🙂

  • Nie jadłam jeszcze fasolki szparagowej w tym sezonie. Uwielbiam ją, więc muszę kupić 🙂

  • Czekam na fasolkę szparagową z działki (uwielbiamy ją tak bardzo, że gdzie się spojrzy to prawie wszędzie jest fasolka :P) i robię taki obiad! 😀 Jakos nie specjalizuję się w pieczonych warzywach, nigdy nie umiem ich zrobić. A połączenie borówka limonka tylko czeka na wypróbowanie 😉

  • Połączenie borówek z nerkowcami jest jednym z moich ulubionych. 🙂 No i fasolką szparagową z batatami też mnie kupiłaś. 😀