Z morelami pieczona i pasta…bezrybna.

 To wielka radość kiedy z dnia na dzień pojawiają się coraz to nowe, sezonowe owoce oraz warzywa – udało mi się wczoraj zdobyć morele oraz nektarynki. Chociaż największą letnią miłością darzę brzoskwinie to te owoce też bardzo lubię (jak wszystkie zresztą ;)). Dziś z udziałem moreli właśnie – pieczona, kremowa migdałowa owsianka z dużą ilością słodkich, świeżych, lepkich daktyli, chrupiących migdałów oraz rozpuszczającą się w środku wegańską waniliową białą czekoladą 🙂 Uczta dla podniebienia już z samego rana. Polecam to połączenie smaków!

DSC_005811
DSC_007311-horz
pieczona migdałowa owsianka z morelami, chia, daktylami oraz waniliową białą czekoladą
baked almond oatmeal with apricots, chia, dates and vanilla white chocolate
Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • łyżka/łyżeczka nasion chia
  • 3-4 posiekane świeże daktyle
  • 1/2 szklanki migdałowego mleka
  • kilka kostek wegańskiej waniliowej białej czekolady
  • garstka migdałów
  • 2 morele
Płatki wraz z chia i daktylami zalać na noc mlekiem. Rano dodać jedną pokrojoną morelę oraz posiekaną czekoladę i migdały. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania, na wierzch ułożyć pokrojoną drugą morelę. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!
 Jeśli nie macie ochoty na nic słodkiego rano to może kanapka z domowego chleba na zakwasie z pastą rybną?… Hmmm, będąc weganką? rybę?! Tak, można 🙂 Oczywiście – bez ryby, za to blisko jej smaku. Pastę bezrybną już od dawna miałam zrobić i cieszę się, że w końcu do tego doszło, bo smakuje po prostu genialnie! Inspiracją do niej był przepis z książki Jadłonomia oraz inne pomysły na jej wykonanie z wegańskich blogów 😉 Spróbujcie koniecznie!

pasta bezrybna z tofu
spread without fish (flavoured like fish) from tofu
Składniki:
  • 1/2 kostki BIO tofu wędzonego
  • szczypta soli czarnej (kala namak)
  • arkusz nori
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka musztardy dobrej jakości
  • suszone pomidory (3-4) – zalać gorącą wodą
  • pieprz
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładką pastę. Gdy jest zbyt gęsta/sucha – dolać wody po namoczonych suszonych pomidorach. Najlepiej smakuje z świeżym domowym chlebem 😉 Smacznego!
 Wczoraj dotarła do mnie przepyszna paczka albo raczej jej zawartość – polecam Skrzynkę Smaku 🙂 Słońce powoli wychodzi zza chmur, po deszczu ani śladu. Już po porannej jodze, książka do ręki, a może film… relaks zawsze mile ‚widziany’ 🙂

Przyjemnego wtorku!